AVRUPA’nın çeşitli ülkelerindeki imam ve İslam teologları IŞİD’e karşı tavır aldı. İngiltere’deki imamların ardından Almanya ve Hollandalı İslam teologları da IŞİD terörünü sert şekilde eleştirdi.
Frankfurt’ta bir araya gelen Almanya’daki 6 İslam Bilimleri Merkezi’nin başkanları, Irak ve Suriye’de yaşanan IŞİD teröründen ötürü derin üzüntülerini dile getirdi. İslam dininin yüceliğine dikkati çekerek kamuoyuna çağrıda bulunan teologlar, aşırı uçların ve şiddet yanlılarının İslam’ı temsil edemeyeceklerine vurgu yaptı.
İslam Teologları toplantısı esnasında bir bildiri yayınlayan İslam Bilimleri Başkanları, "İnsanlık ve medeniyet standartlarının oluşmasında İslam dininin de büyük katkıları vardır. IŞİD tarafından yapılanlar, tüm bu değerleri ayaklar altına alıyor" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "İslam’ın kin ve şiddetle anılmasına yol açan, arkaik ve kabul edilemez yorumunu şiddetle kınıyor ve reddediyoruz" denildi. 50’den fazla İslam Teoloğu tarafından imzalanan bildiride, İslam dininin şiddetten uzak, insancıl, yardımlaşmaya önem veren ve çoğulculuğa saygılı olduğu hatırlatıldı.
Yayınlanan bildirinin, şu ana kadar Almanya’daki İslam teologları tarafından teröre ve ona destek verenlere karşı yapılan en sert açıklama olduğu belirtildi. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi de daha önce yayınladığı bildiri ile IŞİD terörünü kınamıştı.
İngiltere’de ise imamlar yayınladıkları fetva ile İslam’ın IŞİD yorumunu “zehirli” olarak niteleyerek, İngiltere’deki Müslümanları bunlara karşı tavır almaya çağırmıştı.
Hollanda’da ise genç imamların Facebook ve Twitter üzerinden kampanya başlatarak, aşırı ve şiddet yanlısı İslam yorumlarına tavır aldıkları belirtiliyor.