ALMANYA'nın Köln kentinde konferans düzenleyen sosyal danışman Haydar Erdem, Avrupa'daki gençlere ve ailelerine Türkiye'deki eğitim imkanlarını tanıttı.

Köln ve Çevresi Hacı Bektaş-ı Veli Alevi Cemevi'nde düzenlenen konferansa yoğun ilgi oldu. Avrupa'da yaşayan ve yaşadıkları ülkelerde yüksek öğrenim fırsatı bulamayan gençlerin Türkiye'de alabileceği eğitim imkanlarını anlatan Erdem, şöyle konuştu:

"ARTIK ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİ ARAR OLDU"

“Türkiye YÖS ve YÇS gibi sınavlarla Avrupa'daki öğrencilere Türkiye'deki üniversitelerde okuma fırsatı tanıyordu. Ancak maalesef tanıtım yetersizliği ve istismar tellalları yüzünden bu sınav sistemlerinde değişiklik yapıldı. YÖK'ün aldığı kararla merkezi yapılan bu sınavlar kaldırıldı. YÖK bu yetkiyi tüm üniversitelerin kendilerine verdi. Her üniversite kendi kontenjanlarını belirleyerek, sınav yapıyor ve Avrupa'da yaşayan gençlere eğitim imkanı sağlıyor. Eğitim fuarında da gördüğümüz gibi artık gençler üniversite aramıyor, üniversiteler öğrenci arar oldular. Kontenjanlar çoğu zaman boş kalıyor. Gençlerin bu imkanları iyi değerlendirip bu fırsatlardan yararlanması gerekiyor. Birçok üniversite aldığı öğrencilerin başarı düzeyine göre çeşitli burslar veriyor, Bafög bursları ve özel kuruluşların verdiği burs imkanları da var. Amaç gençlere iyi eğitim verip belirli yerlere gelmesini sağlamak.” Anadolu Üniversitesi'nin tüm Avrupa'da Köln merkezli olarak sunduğu Batı Avrupa Açık Öğretim Programları'nı da hatırlatan Haydar Erdem, “Bu şekilde öğrenciler devam zorunluluğu olmadan işinden ve evinden ayrılmadan ortaöğrenim, lise ve üniversite eğitimi alabiliyor. Üniversite 9 dalda ön lisans ve 5 dalda lisans imkanı sağlıyor. Bu da Türk gençliğinin Almanya'daki en kuvvetli kaynağıdır, kesinlikle tavsiye ediyorum. Gençlerimiz boş zamanlarını eğitime vererek çok iyi yerlere gelebilirler” dedi. MZ(SSA)