ALMANYA'nın Köln kentinde, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımıyla Avrupa Türk İslam Birliği'nin (ATİB) 25. Kuruluş Yıldönümü kutlaması ve yeni hizmet binasının açılışı yapıldı.

ATİB Genel Başkanı Hayati Öner burada yaptığı konuşmada, siyasi yapıların bir muhatap seçtiğini ve işini seçtiği muhatapla çözmeye çalıştığını belirterek, "Konu buradaki sorunları çözmek değil, kendi propagandasını yapmak, kendi politikasını burada yaygınlaştırmak, taraftar toplamak ve zaman zaman şov yapmak" eleştirisinde bulundu.

BİRLİK OLUN ÇAĞRISI

Kendisi de Almanya doğumlu olan Bakan Akif Çağatay Kılıç, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sizler bir arada olacaksınız. Burada sizler ortaya koyacaksınız gücünüzü. Siyasetin içinde yer alacaksınız, sivil toplumun içinde yer alacaksınız. Bugün 11 tane Türkiye kökenli kardeşiniz Alman Federal Meclisi'nde, bir kardeşiniz Bakan. Bunlar kolay olmuyor. Bunlar zor çabalarla, yıllarca süren çabalarla olan şeyler. Ama birlikte durduğunuzda ortaya koyduğunuz şeyler. Onun için birlik olacaksınız. Beraber olacaksınız.

Farklı düşünceleriniz olabilir, farklı dünya görüşleriniz olabilir, farklı siyasi görüşleriniz olabilir. Ama bir ortak noktanız var. Sizler bu ülkede aynı tecrübeleri yaşamış insanlarsınız. Birbirinizin tecrübelerinden faydalanacaksınız, birbirinize tecrübe aktaracaksınız. O tecrübeleri bir araya getirerek birlik olacaksınız. Siz artık Almanya'nın asli unsurusunuz."

Avrupa'da zaman zaman İslam'ın terör kelimesiyle yan yana getirilmesini eleştiren Bakan Kılıç, Ak Parti hükümetinin Almanya'da yaşayan Türklerin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini söyledi.

HÜKUMET'E SİTEM

ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, konuşmasına kısa ve orta vadede Almanya'da çözülmesi gereken sorunları sıralayarak başladı.

"Her siyasi yapı kendine bir muhatap seçiyor ve işini o muhatapla çözmeye çalışıyor" diyen Öner şunları söyledi:

“Meselenin bir de Türkiye boyutu var. Türkiye bizim anavatanımız, köklerimiz orada. Göç tarihinin üzerinden 50 yıl geçmiş olmasına rağmen yüzümüz hala oraya çevrili. Biz Türkiye'yi görüyoruz ama Türkiye bizi görmüyor. Hükümetler buraları maalesef gündemlerine almıyor. Her siyasi yapı kendine bir muhatap seçiyor ve işini o muhatapla çözmeye çalışıyor. Konu buradaki sorunları çözmek değil, kendi propagandasını yapmak, kendi politikasını burada yaygınlaştırmak, taraftar toplamak ve zaman zaman şov yapmak.

UETD RAHATSIZLIĞI MI?

Bu anlayış ve bakış açısı devam ettiği müddetçe, buradaki sorunlara Türkiye'nin çözüm bulması mümkün değil. Türkiye hükümetleri buradaki STK'larla ayrım yapmadan, yandaş arayışına girmeden, iyi iş birliktelikleri kurarak projeler geliştirebilirler ve karşılıklı bilgi alışverişi neticesinde problemlere çözüm bulunabilir."

HA(SSA)