AVRUPA Komisyonu, vize muafiyeti diyalogunda Kosova’nın kaydettiği ilerlemeyi değerlendirdi.
Hazırlanan raporda aynı zamanda Kosova yetkili makamlarının vize muafiyetinin gerektirdiği kriterlerin yerine getirilmesiyle ilgili olan yasaların uygulanmasına devam etmeleri istendi. Ayrıca Kosova kurumlarına hukuk üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele etmeleri çağrısı yapıldı.
AB'nin İçişlerinden sorumlu komiseri Cecilia Malmström, yaptığı açıklamada, Kosova yetkili makamlarının pasaportların kabul edilmesi ve güvenliği gibi alanlarda çok çalıştığını ve ilerleme kaydettiğini belirtti. Malmström, gösterilen sonuçlarda çalışmaya devam edilmesi ve bu raporda özellikle vizeler için haberleşme sisteminde, yargının bağımsızlığı ve yolsuzlukla mücadelede tespit edilen eksiklikler üzerine angaje olmaları gerektiğini vurguladı. Malmstrom, ülkede somut ilerlemenin kaydedilmesinde Kosova otoritelerinin çabalarına yardım sunmaya hazır olduğunu da belirtti.
Komisyon vize muafiyetinin güvenlik ve göçe büyük etkisi olduğunu değerlendirerek, Kosova vatandaşları için vize yükümlülüğünün kaldırılmasının AB için güvenlik ve göçte bir riski getirdiği sonucuna varıldı. 2012 yılından itibaren Kosova’dan insan kaçakçılığında büyük bir artış kaydedildiği ve 2014 yılına ait EASO yıllık raporunda Kosova vatandaşları tarafından AB ülkelerinde sığınma talebinde bulunanlar sayısında bir artışın olduğuna işaret edildi.