Avrupa’da sığınmacı krizi yeni bir kamplaşmaya yol açtı. Pazartesi günü Brüksel’deki zirvenin ardından “Schengen sisteminin” devamı yönünde karar alan AB üyeleri, sığınmacıların Balkan ülkelerinden geçişlerinin önlenmesi yönünde prensipte anlaşmıştı. Ancak bu kararın hemen ertesinde Slovenya, Sırbistan ve Makedonya’nın sınırlarını geçişlere kapatması büyük tartışma yarattı. 


Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner Balkan rotasının kalacağını ve bu durumun kalıcı olduğunu açıklarken, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk bölge ülkelerini kararlarından ötürü kutladı. Almanya ve 
Yunanistan ise bölge ülkelerinin “tek taraflı ve aceleci” karar aldığını ileri sürüyor. 

TWITTER'DA TARTIŞMA

Haberttürk'ün haberine göre; Avrupa’daki ‘Balkan çatlağı’, Twitter mesajlarında su yüzüne çıktı. Tusk, resmi hesabında iki mesaj yayınlayıp üç Balkan ülkesinin kararlarını övdü. Bu mesajlara sinirlenen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Twitter üzerinden bir dizi mesaj yayınlayıp Tusk’ı sert biçimde eleştirdi. 

Çipras, “Batı Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmaları tek taraflı bir harekettir. Böyle giderse AB’nin bir geleceği yoktur. Donald Tusk’tan ortak kararların uygulanmasına odaklanmasını beklerdik, bu kararları göz ardı edenleri teşvik etmesini değil” ifadesini kullandı. 

Donald Tusk ise Çipras’a cevap olarak “Balkanlar üzerinden yasadışı göçmen akınları sona erdi. Tek taraflı eylemler söz konusu değil, burada mesele AB’nin ortak kararı” yanıtını verdi.

'TÜRKİYE İLE ANLAŞMALIYIZ'

Almanya Başbakanı Angela Merkel de mültecilerin kullandığı ve Balkan ülkelerinden geçen yollar üzerindeki sınırların kapatılmasını eleştirdi. Merkel, MDR Radyosu’na verdiği demeçte, “problemin ülkelerin ulusal karar almasıyla çözülemeyeceğini” söyledi. 

Birlik kuralları çerçevesinde, 28 ülkesinin de yararına olacak bir çözüm bulunması gerektiğine işaret eden Merkel, sınırların kapatılmasının Almanya’ya gelen mülteci sayısını azalttığını ifade etti. 

Önceki durumun “sürdürülebilir ve kalıcı” olamayacağını belirten Almanya Başbakanı, “Türkiye ile anlaşmaya varamazsak, Yunanistan bu yükü ilelebet kaldıramayacaktır” diye konuştu.