MAKEDONYA’nın Manastır kentinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim gördüğü Askeri İdadi’yi ziyaret edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
Osmanlı Devleti döneminde yaptırılan ve kenteki en önemli tarihi mimariye sahip eserlerden biri olan, 1848 yılında inşa edilen Askeri İdadisi’nde okuyan Mustafa Kemal Atatürk, başarılı bir öğrenci olarak 1899 yılında eğitimini tamamlayarak mezun oldu. 'Şehir Müzesi' olarak kullanılan Askeri İdadi’de 1996 yılında Atatürk Anı Odası açıldı. Birkaç kez onarılan ve genişletilen odanın içinde Büyük Önder ve Baş Kumandan Mustafa Kemal Atatürk’ün balmumu heykeli, büstü ve bazı eşyaları ile hayatı, katıldığı savaşlar, devrimleri, veciz sözlerini içeren bilgi ve fotoğraflar sergileniyor. Atatürk’ü tanıtıcı film ve belgesellerin Türkçe, İngilizce ve Makedonca izlenebildiği sistemin de bulunduğu odada, ışıklı panolarla büyük taarruz, Sakarya Meydan Muharebesi, Çanakkale Savaşı anlatılıyor. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yaptırılan 'Manastır Askeri İdadisi Öğrencisi Mustafa Kemal Büstü' mezuniyetinin 112 yılında Manastır Müzesi’nde Atatürk Anı Odası’na hediye edildi.
Mustafa Kemal’in 1899 yılında '7348' öğrenci numarasıyla 18 yaşında mezun olduğu Manastır Askeri İdadisi’ni ziyaret etmek için gelenlerin sayısı her yıl artıyor. Her ülkeden çok sayıda kişinin ziyaret ettiği müze, Türkiye’den gelenlerin de akınına uğruyor. Anı Odası’nda ziyaretler esnasında duygulu anlar da yaşanıyor. Ata özlemi gideriliyor.
Şehir müzesi olarak kullanılan Askeri İdadisi binasının büyük bir bölümünde Manastır yöresinde arkeolojik kazılarla bulunan eserler sergileniyor. Bu bölümde Makedon halkının tarihini anımsatan hatıralar da bulunuyor. Binada, Makedonya Tarihi Eserleri Koruma Enstitüsü de hizmet veriyor.
Atatürk’ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi TİKA tarafından daha kapsamlı yapılan tadilat sonucu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler tarafından kısa süre önce hizmete açıldı.