TÜRKİŞE Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75’inci yıldönümünde Kosova’da düzenlenen törenlerle anıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçiliği ve Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı’nın desteğiyle Türkiye Mezunları Derneği- TÜMED tarafından düzenlenen 'Atatürk’ün Dış Politikası ve Balkanlara Bakışı' konulu panel düzenlendi. Panele Türkiye’den konuşmacı olarak; Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof.Dr. Kemal Arı, İstanbul Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ali Arslan ve İstanbul Üniversitesi’nden Prof.Dr. Halil Bal katıldı.
Prizren Kültür Evi Salonu’nda düzenlenen panele Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, KDTP Milletvekilleri Fikrim Damka ve Müferra Şinik, Prizren Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Lopar, Kosova’da KFOR Barış Gücü bünyesi altında görev yapan Türk subayları ile çok sayıda kişi katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan TÜMED Başkanı Cengiz Çesko, desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçiliği ve Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı’na teşekkür etti. Çesko'nun konuşması ardından sözü alan Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, "Atatürk hepimizin bildiği gibi yalnız büyük bir mücadele ruhuyla Kurtuluş Savaşımızı kazanan büyük bir askeri deha değil, aynı zamanda savaştan sonra da milletini yeniden dirilten büyük bir devlet adamı ve liderdir" diye konuştu.
Açılış konuşmaları ardından Türkiye’den gelen tarihçiler, Atatürk ve silah arkadaşlarının mücadeleleri hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından katkılarından dolayı Türkiye’den gelen hocalara ve Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçilisi Songül Ozan ile Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Zorlu Topaloğlu’na plaket verildi. İki gün sürecek olan Atatürk’ü Anma etkinlikleri çerçevesinde bugün, ilköğretim öğrencilerine Atatürk’ü anlatan film izletilecek.