TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 75’inci yılında KKTC’de törenlerle anılıyor. Atatürk’ün ölüm yıldönümü nedeniyle ilk tören Başkent Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda düzenlendi.
Protokol sırasına göre çelenklerin Anıt’a sunulmasıyla başlayan törende, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, dernek, kurum, kuruluş ve okul temsilcileri hazır bulundu. Anıta çelenklerin sunulması ardından saygı duruşu, saygı marşı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilerek yarıya indirildi. Tören, Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla sona erdi.
ANIT ÖZEL DEFTERİNE YAZILANLAR
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, anıt özel defterine şunları yazdı:
"Bir 10 Kasım daha seni anmak ve şükranlarımızı sunmak üzere huzurunuzdayız. Devrimlerini ve ilkelerini özümsemiş olan Kıbrıs Türk halkı açtığın yolda ve gösterdiğin hedefler doğrultusunda çalışarak bugünlere ulaşmıştır. Bedenin bizden ayrı olsa da aradan geçen onlarca yıla rağmen fikirlerinle içimizde yaşıyorsun. Büyük bir ileri görüşlülükle ortaya koyduğun düşünce sistemi ve ilkelerin bugün de bizi aydınlatmaya ve yol göstericimiz olmaya devam ediyor. Ebediyete intikalinin 75’inci yıldönümünde aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz."
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da deftere şöyle yazdı:
"Ebediyete intikal edişinin 75’inci yılında Türk milleti çağdaş uygarlık düzeyini aşma mücadelesini aynı inanç kararlılık ve heyecanla sürdürmektedir. Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz de bizimle güç ve gönül birliği içinde gösterdiğin hedefler doğrultusunda ilke ve devrimlerinin çizdiği uygarlık yolunda ilerlemektedir. Türk milletine bıraktığın en yüce eserin olan Türkiye Cumhuriyeti’ni birlik ve bütünlük içerisinde sonsuza dek yaşatma azminde olduğumuzu manevi huzurunda bir kez daha tekrarlıyor, aziz hatıranı minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhun şad olsun."
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da deftere şunları yazdı:
"Yüce önder Ata’m, çağdaş ve uygar topluma yakışır değerlere sahip olmanın büyük gururu ve cumhuriyetimizin yılmaz savunucusu olarak aramızdan ayrılışınızın 75'inci yıldönümünde yavru vatan Kıbrıs’ta mücahit Kıbrıs Türk halkıyla birlikte huzurunuzdayız. Sizin ve silah arkadaşlarınızın verdiği ve tüm dünyaya emsal olmuş mücadeleniz sadece vatanın düşman işgalinden kurtarılmasına ve çağdaş Türkiye cumhuriyetinin kurulmasına önderlik etmekle kalmamış eşsiz dehanız ve ileri görüşlülüğünüz cumhuriyeti yüceltmenin ve sonsuza kadar yaşatmanın yolunu da işaret etmiştir. Bu yol çağdaş uygarlık yoludur. İlke ve devrimlerinizle aydınlattığınız uygarlık yolunda akıl ve bilimsel doğruların rehberliğini esas alan ve onu ebedi kılan Atatürkçü düşünce sistemi geleceğimize yön vermeye devam edecektir. Fikri ilmi ve bedeni yeterliliği gelişmiş nitelikli personeli ile Türk Silahlı Kuvvetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ecdadının manevi mirasından eşsiz zaferlerle dolu şanlı tarihinde ve aziz Türk milletinin sevgisinden aldığı güç ve azimle ilke inkılap ve cumhuriyetimiz uğrunda her türlü fedakarlığı yapmaya her daim hazır olacaktır. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri personeli olarak bizler düşünceler ve gönüllerde filizlenen yol göstericiliğinizle aydınlattığınız medeniyet yolunda kararlı ilerleyişimizi sürdürerek KKTC’de barış ve huzurun teminatı olmaya devam edeceğiz. Sevgimiz özlemimiz ve milletimiz her geçen gün artarak devam edecektir. Aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz Ruhunuz şad olsun."