DANİMARKA’da, sınırların Müslümanlara kapatılması gerektiğini savunan aşırı sağ Danimarka Halk Parti Genel Başkanı Kristian Thulesen Dahl politika değiştirdi. Aralık ayında parlamento vatandaşlık komisyonundaki oylamada Müslüman asıllı göçmenlerin vatandaşlığa geçmelerine karşı çıkan Danimarka Halk Partisi’nin Genel Başkanı Dahl, Müslüman asıllı göçmenlerin ülkeye gelmelerinde sakınca görmediklerini söyledi.
Kristian Thulesen Dahl, "Müslüman asıllı göçmenler de ülkemize gelebilirler. Din ayrımı yapmıyoruz. Ülkemize gelecek göçmenlerin yerine getirmeleri gereken şartları yerine getiren göçmen, hangi din ve inançtan olursa olsun ülkemize gelebilir" dedi. İki ay önce, partisinin grup toplantısında Müslümanların ülkeye sokulmaması gerektiğine dair  karar alan Danimarka Halk Partisi’nin kısa sürede politika değiştirmesi ülkede şaşkınlık yarattı. Parti Başkanı Kristian Thulusen Dahl, aldıkları kararların ve yaptıkları açıklamaların yanlış olduğunu savunarak “Hata yaptığımızı ve Müslümanlar yerine ‘batılı olan ve batılı olmayan’ şeklinde açıklama yapmamız gerektiğini kabul ediyorum. Ülkemizde din özgürlüğü vardır ve bu nedenle Müslümanları dinleri, inançları milliyetleri nedeniyle ayırt etmek doğru değildi” dedi.
Müslümanlar aleyhinde açıklamalar yapan parti sözcüleri Christian Langballe ve Marie Krarup ise, parti başkanının açıklamalarına yorum yapmak istemediklerini söylediler. Ancak partinin ağır toplarından Sören Krarup, şu iddialarda bulundu:
"İslam dini batı kültürüne hep ters düşmüştür. 1400 yıldır, Hıristiyanlık batı kültürünün en büyük düşmanı İslam dinidir. Kafayı çalıların arasından çıkarıp gerçekleri görmek gerekir."
Danimarka Halk Partili Lolland Belediyesi Başkan Yardımcısı Erik Kjaelgaard da sözlerinin arkasında durduğunu ve ülkeye Müslüman yabancı akınının durdurulması gerektiğini söyledi.

ÜT(AÖ/İD)