ALMANYA'da Bremen ile Hamburg'un ardından Aşağı Saksonya Eyaleti'nde de İslamiyet resmiyet kazanacak.
Aşağı Saksonya Hükümeti ile Müslüman çatı kuruluşları arasında imzalanacak anlaşmada yolun yarısına gelindi. Toplam 30 maddelik anlaşmanın 15'inde uzlaşma sağlandı. DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyaletler Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç, Oldenburg Hacı Bayram Camisi'nde düzenlenen toplantıda, "İnanıyorum ki Almanya'nın en büyük eyaletlerinden Aşağı Saksonya'da bu yılın sonunda İslamiyet de resmi din olacaktır" dedi. Birlik olarak eğitim, İslam din dersi ve İslamiyet’in resmiyet kazanması konularına önem verdiklerini anlatan Yılmaz Kılıç, şöyle konuştu:
"3 konu üzerinde yoğunlaştık. Bunlardan birisi eğitim. Allah'a çok şükür Osnabürck Üniversitesi'nde en büyük İslam merkezini kurma şansımız oldu. Şu anda 200'e yakın gencimiz Osnabrück Üniversitesi İslam İlahiyat Enstitüsü'nde İslam Öğretmenliği bölümünde okumaktadır. Bu, Almanya'nın geliştiğini, Aşağı Saksonya'nın geliştiğini, yabancılara karşı ön yargının ortadan kalktığını gösterir ve büyük bir başarıdır."
İSLAM DİN DERSİ VERİLMEYE BAŞLADI
İkinci önemli konularının Aşağı Saksonya Eyaletinde İslam din derslerinin okullarda verilmesi olduğunu ve bunu da başardıklarını anlatan Kılıç, "İkinci konumuz da Almanya'da bir ilk. 8 yıl proje olarak sürdürülen İslam din dersleri 2013-2014 yılı eğitim öğretim döneminde okullarda resmi ders olmuştur. Dini cemaatlerin kontrolünde müfredatını bizim yapmış olduğumuz İslam din dersinden bahsediyoruz" diye açıklama yaptı.
"ÇALIŞMALARI YILIN SONUNA KADAR BİTİRECEĞİZ"
Hamburg ve Bremen'de yapılan devlet sözleşmesiyle İslam dininin resmen tanındığını, aynı çalışmanın Almanya'nın en büyük eyaletlerinden Aşağı Saksonya'da da devam ettiğini vurgulayan Birlik Başkanı Kılıç, şöyle devam etti:
"İslamiyet’in kabulü ve resmi din olması için Hamburg ve Bremen eyaletleriyle devlet sözleşmesi yapıldı. Hamburg ve Bremen'den sonra Aşağı Saksonya'da da müzakerelere başladık. Yaklaşık 30 maddenin 15'ini bitirdik. İnşallah 2014'ün sonuna kadar onuda bitirmiş olacağız. Şunu görüyoruz ki, istenildiği zaman, iki taraf birbirine açık olduğu zaman güzel çalışmalar ortaya çıkıyor. Bu toplumun bir parçası olarak, bu toplumun geleceğini birlikte dizayn edeceğimiz için hangi dinden olursak olalım, birbirimizi samimiyetle kabul etmek, kucaklamak için İslamiyet'in burada kabul olması gerekiyordu."
"SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ"
Almanya'nın bir parçası olduklarını, birlik ve beraberlik içinde tüm sorunların üstesinden gelebileceklerini anlatan Yılmaz Kılıç, şöyle dedi:
"Devletimizin arkamızda olması, bize destek vermesi, sıkıntılarımızı sıkıntıları kabul etmesi, 'biz yanınızdayız' demesi bizlere güç vermektedir. Buradaki problemleri yine sivil toplum kuruluşları olarak bizler çözeceğiz. Hepimiz buranın bir parçasıyız. Hepimiz Türk kökenliyiz. Sorunlarımız birdir bunları birlikte çözeceğiz."

MU(AÖ/İD)