ARJANTİN Savunma Bakanı Agustin Rossi, 1976-83 arasındaki diktatörlük dönemine ait Julio Cortazar, Mercedes Sosa, Federico Lupi, Maria Elena Walsh gibi sanatçı ve aydınların bulunduğu kara listenin de bulunduğu 1500 gizli dosyanın ele geçirildiğini açıkladı. Dosyalarda, darbe rejimi varlığını 21. yüzyıl başına kadar sürdürmek istediği belirtildi.
Gözaltına kayıpları sorgulayan uluslararası insan hakları örgütlerinin sorularının nasıl yanıtlanması gerektiğine dair eğitim broşürleri, Plaza de Mayo Anneleri Hebe de Bonafini'nin kaybedilen iki oğlu hakkında resmi bilgi istemesi ve gazete kağıdı üreten Papel Prensa'nın zorla el değiştirilmesiyle ilgili belgeler ve diktatörlük döneminin 200 orijinal resmi kaydı, bulunan gizli dosyaların önemli bölümünü oluşturuyor. Rossi, dosyaların geçen perşembe Hava Kuvvetlerinin yönetim üssü Condor binasının bodrumunda iki çelik kasa, dolaplar ve raflarda bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:
"İlk kez tüm dönemi kapsayan belgelerek ulaşıyoruz. Şimdi Arjantin yargısı bulunan dosyaların tarihi değerlerinin yanında çeşitli mahkemelerde soruşturması süren davalar için de yargı değeri var mı buna karar verecek."
Diktatörlük döneminin son diktatörü Reynaldo Bignone (1982-83), Falkland (Malvinas) savaşı yenilgisinden sonra, de facto rejiminin iktidarı bırakmak zorunda kalacağı anlaşılması üzerine, demokrasi dönemindeki olası yargılanmalara karşı bütün resmi belgelerin yok edilmesi emrini vermişti. Zaman Bignone'yi haklı çıkardı, 1983'te demokratik seçimlerle iktidara gelen Raul Alfonsin hükümeti, diktatörleri yargılayıp mahkum etti. El Turco adıyla bilenen Carlos Menem döneminde darbe suçluları affedilerek yeniden yargılanmalarını önleyen bir yasa çıkarıldı. 2003'te Nestor Kirchner hükümetinin yasayı iptal etmesiyle yargı yolu yeniden açıldı. 2006'da yeniden başlayan yargılamalarda şimdiye kadar aralarında darbeci genarellerin de bulunduğu 427 kişi insanlık suçu işlemekten mahkum edildi. Yargılananlardan sadece 45'i beraat etti. Arjantin'in çeşitli mahkemelerinde 1049 kişinin yargı süreci devam ediyor.
  CK(AÖ/İD)