TÜRKİYE'yi yasa boğan Soma madeninde yaşamını yitiren maden işçileri çocuklarının eğitimlerini sürdürebilmeleri için ABD yaşayan Türkler'den yardım eli uzandı.
Toplam 301 madencinin yaşamını yitirdiği felaket ardından ABD'deki Türk yardım kuruluşları kurbanların ailelerine yardım eli uzatmak için kampanya başlattı. Türkiye'de olanaksızlıklar nedeniyle eğitim alamayan çocukların eğitimleri için bugüne kadar birçok kez yardım seferberliği yapan Bridge to Turkiye Fund (BTF-Türkiye'ye Köprü Vakfı), Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağı faciası ardından yetim kalan çocukların eğitimlerini aksatmadan sürdürebilmeleri için ABD ile Türkiye arasında yardım köprüsü kurdu. Türkiye'de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile işbirliği içerisinde hareket eden BTF, Soma'daki çocukların eğitimlerini destekleyebilmek için Türk Amerikan toplumuna bağış çağrısı yaptı. 4 gün içinde New York ve New Jersey'de 40 bin dolar toplandı. Boston'da büyük bir kuruluş da 50 bin dolar gönderme sözü verdi. Türkiye'ye Köprü Vakfı yöneticilerinden Dr. Gül Bahtiyar, yapılan yardımların doğrudan  ve kesintisiz olarak ÇYDD aracılığıyla, Somalı çocuklara ulaştırılacağını söyledi. Dr. Bahtiyar, internet ortamında, gerek yüz yüze görüşmelerle gerekse bastırdıkları broşürlerle yardımseverlere ulaştıklarını belirtti. BTF'nin, ABD'nin North Carolina eyaletinde, yaklaşık 10 yıl önce Emin Pamucak tarafından kurulduğuna değinen BTF New York Direktörü Dr. Bahtiyar, "BTF'nin amacı çocuklara yardım etmek, umut olmak, eğitimlerine katkıda bulunmak. ÇYDD üzerinden 115 kız öğrencimiz var, üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri var" dedi.
Türkiye'nin neresinde olursa ihtiyacı olan çocuklara el uzatıp, onların gereksinimlerini karşılayabilmenin ve yüzlerini güldürebilmenin temel amaçları olduğunu belirten Dr. Gül Bahtiyar, Van depremi sonrası kış koşullarında yaşam mücadelesi veren çocuklara da el uzattıklarını anlattı. BTF'nin bugüne kadar Türkiye'deki çocukların eğitim, giysi ve okul onarımları için 1.2 milyon dolarlık yardım yaptığını söyleyen Bahtiyar, şöyle konuştu:
"Maalesef Soma ile ilgili acı haberi aldık. O çocukları okutabilmek için babalar madenlere iniyorlardı. Şimdi o çocuklar babasız. Uzun vadede eğitimlerine katkımız olabilmesi için, biz de eğitim bursu kampanyası gerçekleştirdik. Şu an itibariyle dört gün içerisinde 40 bin dolar civarında bir bağış toplamış durumdayız ve hepsi ÇYDD üzerinden çocuklarımıza gidecek, 2 gün, 2, 5 ay sonra unutulmasınlar diye bu çocuklar. Onlara uzun vadede burslar vereceğiz."
BTF'nin New Jersey Direktörü Vicdan Akyürek de, TBF'ye bağışta bulunanlara teşekkür etti. Soma'da yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı dileyen Akyürek, ÇYDD'den aldıkları bilgilere göre, Soma'da 500-600 çocuğun eğitimlerini sürdürebilmeleri için yardıma gereksinim duyduklarını belirterek, şöyle dedi:
"Dileğimiz hepsine ulaşabilmek. Bize gelen yardımlara göre çocuk sayısı saptanacak, ona göre çocuklar okutulacak. Şu anda ilk hedef 1 yıllık, ama bunu devam ettirmek bağışçılarımızın sayesinde olacak. Hepsine çok teşekkür ediyoruz."

NA(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)