ALMANYA'nın Bavyera Eyaleti Parlamentosu SPD Meclis Grubu Uyum Sözcüsü Arif Taşdelen, Avrupa Adalet Divanı’nın Almanya’nın aile birleşiminde Türk vatandaşlarına uyguladığı dil sınavında başarılı olma kuralını anlaşmalara aykırı bulma kararını doğru ve isabetli bulduğunu belirtti.
Avrupa Birliği üyeleri ülkelerinden gelen eşlere olduğu gibi vizesiz Almanya'ya gelme hakkı olan eşlere de böyle bir uygulama yapılmadığını, ama Türk vatandaşlara uygulandığını hatırlatan Taşdelen, "Lüksemburg´daki Avrupa Adalet Divanı eşitlik prensibine aykırı ve aile birleşmesinde büyük engel teşkil eden bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu teyit etmiştir" dedi.
Eşlerin Türkiye'de Almanca dil kursu bulmada büyük güçlük çektiklerini ve dil öğrenmenin asıl Almanya´da gerçekleştiğini söyleyen Taşdelen, "Dil sınavında başarılı olma kuralı bugüne kadar birçok ailenin birleşmesini engelledi. Mahkemenin verdiği bu karar, hem bu aileleri korumakta, hem de Alman Anayasası'nın temel özelliklerinden olan aileyi koruma kuralının altını çizmektedir" dedi.