ALMANYA İç İstihbarat Örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı verilerine göre şiddet eğilimli aşırı sağcıların oranında artış kaydedildi.
Almanya'da 2008 yılında yaklaşık 30 bin olan aşırı sağcı sayısının, 2012'de 22 bin 150’ye, geçen yıl ise, 21 bin 750’ye gerilediği bildirildi. Aşırı sağcı sayısının gerilemesine rağmen bu gruplar içinde şiddete yönelebilecek kişilerin oranı ise, arttı. Aşırı sağcılar içinde 9 bin 600 kişi şiddet eğilimine sahipken, şiddet eğilimli aşırı sağcılar arasında Neonazi olarak adlandırılan grup 5 bin 800 kişiyle ilk sırada yer aldı.
Aşırı sağcı görüşleri ile tanınan Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi’nin (NPD) üye sayısının geçen yıl 500 azalarak, 5 bin 500’e gerilediği açıklandı. NPD'nin üye sayısındaki azalmada parti içindeki çekişmeler ve parti hakkında açılması istenen kapatma davasının yarattığı güvensizliğin etkili olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Ülkede NPD'nin tek aşırı sağcı parti olmadığı, 500 üyesi olan Die Rechte’nin de faaliyetlerini sürdürdüğü biliniyor.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde yasaklanan 3 Neonazi örgütü liderinin de bu partiye katıldığı, aynı eyalette faaliyet gösteren İslam karşıtı Pro NRW grubunun da üye sayısının 1000 kadar olduğu belirtildi.

MZ(AÖ/İD)