ALMANYA'da Köln Barosu avukatlarından Oğuz Sarıkaya, karlı ve buzlu havalardaki yasal sorumluluklar ve haklar konusunda uyarılarda bulundu. Sarıkaya, ev sahiplerinin ya da sözleşmeye göre kiracıların evlerinin önündeki kaı ve buzu temizlemek zorunda olduğunu, aksi takdirde orada düşerek zarar gören birinin tazminat hakkı doğacağını hatırlattı.
Kaloriferlerin yanmaması durumunda kiracının kirayı ödememe hakkı bulunduğunu belirten Sarıkaya, ev sahibinin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda yapılacak tamiratların kiradan düşürülmesinin mümkün olabileceğini ifade etti. Araç sahiplerinin kışlık lastikler konusunda kurallara uyması gerektiğini hatırlatan Avukat Oğuz Sarıkaya, şöyle dedi:
"Kış aylarında gerek ev sahipleri gerek kiracılar gerekse araç sahiplerinin bir takım sorumlulukları vardır. Araç sahipleri araçlarını kış aylarına hazırlamalılar. Araçlara mutlaka kışlık lastik takılmalı. Kışlık lastik takmayan bir sürücüye ceza kesilebilir veya kış ayında yazlık lastikle kaza yaparsanız karşı tarafın sigortası alacağınızı ödemeyebilir."
Ev sahiplerinin evlerinin önünü ve çatılarını temizlemek zorunda olduğunu belirten Sarıkaya sözlerine şöyle devam etti:
"Ev sahipleri kışın evlerinin önündeki buzları ve karları temizlemeli. Bunu yapmadığı taktirde oradan geçen biri düşerek zarar görürse ev sahibine karşı tazminat hakkı doğabiliyor. En çok ihmal edilen hususlardan biri de çatıdaki buz ve karların temizlenmemesi. Örneğin yoldan geçen birinin kafasına buz parçası düşmesi halinde ev sahibi sorumluluğu vardır."
Kaloriferlerin yanmaması durumunda kiracıların bunu kiradan düşme hakkı olduğunu vurgulayan Sarıkaya, şöyle konuştu:
"Bir kiracının kış aylarında kaloriferi yanmıyorsa ya da en az 19 derece ısıtmıyorsa, ev sahibine karşı kirayı düşürme hakkı vardır. Eğer kalorifer hiç yanmıyorsa kirayı ödememe hakkı doğar. Çünkü kış ayında kaloriferi yanmayan bir evde oturmak imkansızdır. Bu, özellikle çocuğu olan aileler için geçerlidir. Eğer ev sahibi kaloriferin tamiratını yaptırmazsa, kiracı ev sahibine belirli bir süre verip kaloriferin tamiratını kendisi yaptırarak o miktarı kiradan düşebilir."

MZ(AÖ/İD)