ALMANYA'nın Köln kenti barosu avukatlarından Oğuz Sarıkaya, Almanya'da engelli işçilerin haklarından yeterince haberdar olmadığını belirterek, çeşitli derecelerde sakatlık belgesi olanların sahip olduğu haklar hakkında bilgi verdi.
Yüzde 50 iş kaybı belgesine sahip bir işçi yılda diğer işçilere nazaran beş gün daha fazla izin hakkına sahip olduğunu belirten avukat Sarıkaya, "Eğer bir şahsın yüzde 50 sakatlık derecesi ve bunun belgesi varsa bu kişi engelli statüsündedir. Yüzde 40 seviyesinde sakatlık derecesi olanların özel bir işlemden sonrası yüzde 50'lerle eşit muamele görmektedir. Örneğin böyle bir işçiyi işveren kafasına göre işçiden çıkaramıyor. İşverenin öncelikle engellilerin haklarını koruyan kurumdan izin alması gerekiyor. Maalesef birçoğu bu işten çıkarmalar karşısında yasal hakkını kullanmıyor. Ayrıca engellilerin iş yerlerinin düzenlenmesi ile ilgili birçok hakkı vardır" dedi.
Sadece engelli işçilerin değil diğer işçilerin de bazı haklardan habersiz olduğunu sözlerine ekleyen Oğuz Sarıkaya, "Özellikle küçük işletmelerde birçok işçinin mesai yaptığını ve bu işçilere fazladan ücret ödenmediğini, haftasonları çalıştırılıp bunların ödenmediğini görebiliyoruz. Ayrıca bazı kişilerin haftanın 7 günü çalıştırılıp gerekli izinlerin verilmediğini görebiliyoruz. Hasta olduklarında işyerine çağrılıp çeşitli sebeplerle maniple yapılarak çalıştırıldıklarını biliyoruz. Bir işçi ne kadar izin verirse işveren de bu işçinin üzerine o kadar gelip onun üzerinden iş hukukunu ihlal edebilir" diye konuştu.
Avukat Sarıkaya bu tür muameleye maruz kalanların kanuni yoldan haklarını arayarak haklarını alabileceklerini sözlerine ekledi.

MZ(SS)