ALMANYA'da haftalardan bu yana devam eden görüşmelerin ardından Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) siyah- kırmızı büyük koalisyon konusunda anlaştı. Angela Merkel başbakanlığında ülkeyi 4 yıl yönetecek siyah- kırmızı koalisyonun sözleşmesinde önemli maddeler yer aldı.
Koalisyon görüşmelerinde Türkleri en fazla ilgilendiren konu çifte vatandaşlıktı. Koalisyon ortakları, yabancıların Almanya'da doğmuş çocukları için çifte vatandaşlık hakkı tanınmasını kararlaştırdı. 'Opsiyon modeli' denilen mevcut uygulamada bu çocuklar 23 yaşına kadar Alman vatandaş vatandaşlığı ile kendi ülke vatandaşlıkları arasında seçim yapmak zorundaydı. Böylece opsiyon modeli tarihe karıştı.
ASGARİ ÜCRET HAYATA GEÇİYOR
Bir diğer önemli konu asgari ücret oldu. Siyah- kırmızı koalisyon, asgari ücretin hayata geçmesi konusunda anlaştı. 8.50 Euro olacak asgari saatlik çalışma ücreti 2015 yılında uygulamaya konulacak. Ancak, 2017 yılına kadar geçiş süreci kabul edilecek ve işveren ile çalışan bu tarihe kadar 8.50 Euro'nun altında bir ücret kararlaştırabilecek. Koalisyon anlaşmasına göre, yabancı araçlar için otoban ücreti geliyor. Öte yandan az 45 yıl emeklilik primi ödeyenlere 63 yaşında emeklilik hakkı tanınacak olması da öneli maddeler arasında. Almanya'da mevcut emeklilik yaşı 65 ve daha önce 2029 yılına kadar da kademeli olarak 67'ye yükseltilmesi konusunda yasal düzenleme yapılmıştı. Yeni kabinede kimlerin yer alacağı konusunda açıklama yapılmadı. Kabinede SPD'ye 6 bakanlık verilmesi bekleniyor.
  HA(GE/İD)