ALMANYA Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat, 2013 yılının Almanya’da son yılların ırkçı cinayetlerinin mahkeme önüne geldiği ve konunun yoğun olarak tartışıldığı bir yıl olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kolat, 2013 yılının bir değerlendirmesini yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Federal Parlamento Irkçı Cinayetleri Araştırma Komisyonunun yayımladığı raporun kamuoyunda yoğun olarak tartışılması, Almanya Türk Toplumunun da paralel bir rapor ortaya koyması, konunun gündemde kalmasını sağlamıştır. Toplumun ortasına gelmiş olan ırkçılığa karşı 21 Mart tarihinde Almanya’nın birçok kentinde TGD eyalet örgütleri tarafından gerçekleştirilen eylemler ses getirmiştir. Her yıl yinelenecek bu eylemler ile ırkçılıkla mücadele konusunun sürekli gündemde tutulması amaçlanmaktadır. 22 Eylül’de gerçekleşen Federal Seçimlerden sonra oluşan Büyük Koalisyon Türk toplumumun beklentilerini karşılamamış, çok yakın olunulan genel çifte vatandaşlık istemimiz budanmıştır. Bunun yanı sıra ilk kez Türkiye kökenli bir arkadaşımız Devlet Bakanı / Müsteşarı konumunda Hükümete dahil olmuştur. Bu kararın alınmasında bizlerin SPD’ye yönelik yaptığımız yoğun eleştirilerin etkisi olduğu kanaati bulunmaktadır. 11 arkadaşımızın Federal Meclise seçilmesi de Türkiye kökenli toplumun politize olduğuna ilişkin önemli bir göstergedir. Türkiye’de Haziran aylarında Gezi Parkı eylemleri olarak bilinen olayların çıkmasıyla Almanya’da da Türkiye’de olduğu üzere çok yoğun bir ötekileştirme yaşanmış, insanlarımız arasında Türkiye odaklı bölünmüşlük ortaya çıkmıştır. Almanya Türk Toplumu, bu olaylar karşısında demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden taviz vermeksizin durmuştur.
Avrupa Birliği 2013 yılı içinde bir yeni fasıl açarak uzunca bir süreden beri durma noktasına gelen müzakereleri canlandırmıştır. Almanya Türk Toplumundan bir heyetle Brüksel’e bir gezi düzenlenerek hukuk ve demokrasi ile ilgili fasılların da açılması için gerekli çalışmalar yapılmıştır.
2014 yılındaki temel uğraşı alanları Irkçılıkla Mücadele, Eşitlik ve Katılım konuları olacaktır. Tüm çalışmalar bu başlıklar altında gerçekleştirilecektir.
Yeni kurulan Hükümetin uygulayacağı programlar yakından izlenecek ve gerekli eleştiri ve uyarılar yapılmaya devam edilecektir.
Mayıs 2014’de yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine Alman vatandaşı olanların yoğun katılımlarının sağlanması yine önemli bir çalışmamızı oluşturacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle 2014 yılının eşit hak, daha çok katılım ve barış getirmesini umuyor, herkese sağlıklı ve esenlikli yeni bir yıl diliyoruz."

(SS)