ALMAN Ordusu’nun, 2010 yılında Afganistan’da düzenlediği operasyona ilişkin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği ortaya çıktı.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Alman Ordusu tarafından düzenlenen en büyük operasyon olarak kayıtlara geçen 'Halmazag Operasyonu'nda, çok sayıda sivilin öldüğü öne sürüldü. Bugüne kadar operasyonda sivillerin zarar görmediğine yönelik yapılan resmi açıklamaların aksine, WDR Televizyonu’nda bu akşam yayınlanacak 'Monitor' adlı programda gündeme getirilen iddialara göre, bu operasyonda 27 sivil hayatını kaybetti.
Haber programda gündeme getirilen iddialar, operasyona tanık olanlar, ölenlerin yakınları ve Afgan yetkililerin ifadeleriyle desteklendi. Operasyona katılan bir Alman askere göre de “Halmazag” operasyonunda sivllerin ölmüş olma olasılığı yüksek.
Alman Ordusu tarafından 2010 yılı Sonbaharı’nda Afganistan’da yapılan “Halmazag” operasyonu, Alman askerinin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaptığı en büyük askeri operasyon olarak biliniyor. Dört gün süren operasyonda topçu birlikleri, savaş uçakları, zırhlı personel taşıyıcıları ve helikopterler de kullanılmıştı.