İTALYA’nın başkenti Roma’da temaslarda bulunan TBMM Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, "Gezi Parkı olaylarından sonra, algı yönetiminde sorunumuz olduğunu anladık ve bu konuda uzmanlaşmamız gerektiğine kanaat getirdik" dedi.
Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu, TBMM-AB Parlamentolararası Değişim Diyalog Projesi kapsamında Roma’da 3 gün süren temaslarda bulundu. Gazetecilere bilgi veren Tekelioğlu, parlamanterler arasındaki diyalogu geliştirmek ve Türkiye’nin AB vizyonunu İtalyanlar'a bir kez daha anlatmak için burada olduklarını söyledi. Tekelioğlu, şöyle dedi:
"Bu çerçevede hem Türkiye’de değişik toplantılar yapıyoruz hem de karşılıklı 27 AB üyesine ziyaretlerde bulunuyoruz. Zaman zaman Avrupa Birliği’yle ilişkilerimizde tıkanmalar olsa da bunlar aşılamayacak sıkıntılar değil. Zaten bunların önemli bir kısmı siyasi nedenlerden kaynaklanıyor. Bunların zamanla aşılabileceğini düşünüyoruz. AB vizyonumuzda bir değişim olmadığını onlara da anlattık."
"ALGI YÖNETİMİNDE UZMANLAŞMAMIZ GEREKTİĞİNİ ANLADIK"
İtalya’da Gezi Parkı olaylarına ilişkin sorularla da karşılaştıklarını aktaran Tekelioğlu, şunları kaydetti:
"Gezi Parkı’yla ilgili olaylarda özellikle 'Gereken dersler çıkarıldı mı?' sorusu geldi. Bu olay, önce bir çevre duyarlılığıyla başladı. Bu duyarlılık iyi bir şey, çünkü insanlar ‘Açız, susuzuz, iş istiyoruz’ diye çıkmıyorlar sokağa. Bu AB ülkelerinde de olan bir şey. Bu bakımdan benzerliğimizi vurguladık. Polisin sertçe müdahalede bulunmuş olduğunun doğru olduğunu, bunu hükümetin bile eleştirdiğini söyledik. Fakat olaya daha sonra illegal grupların karıştığını ve tamamen hükümet ve Tayyip Erdoğan karşıtlığına dönüştüğünü, şiddet içermeye başladığını söyledik. Polisin müdahale ihtiyacı duyduğunu, ama herkesin bundan dersler çıkarttığını da söyledik."
Hükümet olarak "Niçin bu olaylar bu kadar büyüdü?" sorusuna cevap aradıklarının altını çizen Tekelioğlu, "Parti içerisinde pek çok toplantı yapıldı, TBMM’de bu konular konuşuldu, parti içinde gruplar oluşturarak, yanlış gördüğümüz şeyler ve eksikliklerimiz derinlemesine incelendi. Elde ettiğimiz sonuçlardan bir tanesi, algıyı iyi yönetemediğimiz oldu. Algı yönetiminde daha bir uzmanlaşmamız gerektiğine kani olduk” diye konuştu. CNN’in uzun süreli yayınlarından dolayı Avrupa’da yanlış algı oluştuğunu ifade eden Tekelioğlu, “Bunu zaman içerisinde gideririz diye düşünüyorum. Türkiye’de şiddet içermeyen eylemlerde herhangi bir problem yok" dedi.
ÇÖZÜM İRADESİNİ CANLI TUTMAK ÖNEMLİ
Kürt meselesine ilişkin sorulara da maruz kaldıklarını anlatan Tekelioğlu, "Bu meselede her iki tarafın da artık bu işin silahla çözülemeyeceğine kani olduğunu, sorunları siyasetle çözmemiz gerektiğine her iki tarafın da inandığını anlattık. Zaman zaman tıkanma ve eleştiri noktaları olabilir, ama unutmayalım ki Türkiye’de uzun süredir ölen kalan olmuyor. Önemli olan bu çözüm iradesini canlı tutmak” diye konuştu.
Avrupalılar'a, "Türkiye olarak her şeyimiz tamam değil. Yapmamız gereken daha çok iş var" dediklerini de aktaran Tekelioğlu, şöyle dedi:
"Önemli olan bunları yapacağımıza dair irade sahibi olmamız. Eksikliklerimiz var, ama Türkiye’de AB’de olmayan bir terör sorunu da var. Bu, temel insan hakları bakımından sorunlar ortaya çıkartıyor. Bu problemlerin kaynaklandığı Terörle Mücadele Kanunumuz, terör olmasaydı çıkarılmazdı. Bunları da zaman içerisinde değiştirebiliriz. Çözüm süreci bu anlamda çok önemli. Böylece AB yolundaki kriterleri gerçekleştirmek daha kolay olacak."
İtalyan yetkililerin kendilerine, “AB’de merkez kuzeye kayıyor. Bu bakımdan da Türkiye’nin üye olmasını önemsiyoruz. Belki kuzey-güney dengesine Türkiye’nin bir katkısı olur” dediklerini dile getiren Tekelioğlu, “Ben de onlara, kuzeye girmekten ziyade Almanya’nın hakimiyetine girdiklerini ve Merkel’in baskın tutumunun söz konusu olduğunu söyledim” dedi.
Türkiye’ye vize serbestisi konusunda İtalya’nın desteğinin tam olduğunu da ekleyen Tekelioğlu, şöyle dedi:
"Türkiye, 10-15 yıl önceki gibi değil artık. Türk insanı Avrupa’daki krizin farkında ve dolayısıyla gözünü Avrupa’ya dikmiş durumda değil. Önceden herkes Avrupa’ya gitsem iş bulsam kaygısındaydı. Şimdi bu tamamen tersine dönmüş gibi. Vize serbestisi olursa tüm Türkiye buraya akın edecekmiş gibi çok yanlış algı var, oysa tam aksi. Vize konusunun eskisi gibi değerlendirilmemesi konusunda İtalyanlar bize destek verecek."
  EÇ(GE/İD)