DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Ortadoğu İçin Nihai Oyun' başlıklı oturumda konuştu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye'de Müslüman, Hristiyan Sünni, Şii kutsal mekanlarını mezhepsel bakış açısıyla değerlendirsek bu sonsuza kadar sürer. Bu kutsal mekanları bir Müslüman olarak korumak bizim için bir haysiyet meselesidir" dedi.
İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısında 'Ortadoğu İçin Nihai Oyun' oturumunda konuşan Bakan Davutoğlu, "Türk-İran ve Arap-İran ilişkileri, bölgedeki tansiyonu düşürmek için önemli. Fakat burada bir mesele var. Şam'daki Seyyide Zeynep türbesi Şiiler için değil, tüm Müslümanlar için kutsaldır. Suriye'de, Humus'ta, diğer bölgelerde ben Hristiyanlar için kutsal birçok yeri de ziyaret ettim. Tüm bunlar bizim kültürel mirasımızdır. Eğer herkes Suriye'ye kendi mezhebinin kutsallarını korumak için giderse bu sonsuza kadar sürer" dedi.
Bakan Davutoğlu'nun "Unutmayalım ki Suriye'de 1500 cami rejimin hava kuvvetleri tarafından yıkıldı. Peygamber Hz. Muhammed'in arkadaşı olan Halid Bin Velid'in türbesi hava bombardımanıyla neredeyse tamamen tahrip edildi. Eğer Suriye'de mezhepsel bakış değil, barış istiyorsak, hepimiz Müslüman, Hristiyan, Sünni, Şii ve Nusayri olsun Müslüman, Hristiyan Sünni, Şii kutsal mekanlar bizim yerlerimizdir ve bunları korumak bizim için bir haysiyet meselesidir" sözleri büyük alkış aldı. Bunun üzerine İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Hucr Bin Adiy'in mezarına ne oldu biliyorsun. Mezarı yıkıp naaşı götürdüler. Böyle yorumlar yapmak güzel. Ben bütün kutsalların korunmasını isterim. Artık buna bir son vermeliyiz. Mezhepçiliğe, bu şiddete, bu katliama son vermeliyiz. Geçmişe değil geleceğe odaklanalım. Eski tarih, kötü bir tarihtir. Hepsini artık sona erdirmek zorundayız" dedi.
Bakan Davutoğlu da Zarif'in yorumuna karşılık Türkiye'de Alevisi, Sunnisi eğer Şam'daki Seyide Zeynep'in türbesine saldırı yapıldığını duysalar da hepsinin bu türbeyi korumaya gideceklerini garanti edebileceğini söyledi. Bakan Davutoğlu, "Türkiye, şu an Suriye'de bulunan Suriyeli olmayanların hemen bugün ülkeyi terk etmesini istiyor. Hizbullah veya diğer radikal gruplar. Suriye sadece Suriyelilere bırakılmalı. Askeri çözüm bizim hem fikir olduğumuz tek çözüm değil. Objektif olalım, kim barışçıl göstericilere karşı ordu desteğini başlattı. Ordu müdahalesi Suriye rejiminin tercihi oldu" diye konuştu.
Mevcut karamsar tabloya rağmen Ortadoğu'nun geleceğine iyimser baktığını belirten Bakan Davutoğlu, dünyanın en büyük medeniyetlerinin buradan çıktığını hatırlattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgede mevcut sorunların çözülememesinde vizyoner lider eksikliği, uluslararası toplumun yetersiz mali desteği ve BM Güvenlik Kurulu'nun gerekli kararları alamamasının önemli rol oynadığını ifade etti.

GY (GE/RT)