Türkiye'de bulunan uluslararası referandum gözlemcileri tarafından açıklama yapıldı. 
AGİT'ten referandum açıklaması

Anayasa değişikliği referandumunu gözlemlemek üzere Türkiye’de bulunan uluslararası gözlemciler düzenledikleri basın toplantısı ile ilk bulgularına dair referandum sonrası ön raporlarını açıkladı. 

İşte o açıklama...

İfade özgürlüğünün kısıtlandığını gördük bazı uygulamaların OHAL denetiminin üzerine çıktığını gördük.

Devlet seçmenlere tarafsız bilgi sağlanması konusunda herhangi bir adım atmadı seçmenlerin seçim özgürlüğünü sınırlamış oldu. Teknik boyutların iyi uygulandığını gördük. Seçim kurumlarının çalışmaları çok şeffaf değildi. 

Seçim kurullarında siyasi partilerin temsili yeterli değildi. YSK kararlarına yargı yolu kapalı. Zamanında itirazlar yapılsa da oturumlar kapalı olacak sonuçlar yayınlanmayacak. 

Oldukça sınırlı bir kampanya yapıldı ve oldukça dengesizlik yapıldı. Evet kampanyası çerçevesinde çeşitli liderlerin çok daha fazla yer alabildiğini gördük hayır diyenler çok fazla yer bulamadı. 'Hayır' destekçilerinin terörist olduğu söylenerek kirletildi. 

Cumhurbaşkanı ve iktidara ayrılan süre çok daha fazlaydı. YSK'nın tarafsızlık yetkisi ortadan kaldırıldı. 

Referandum gününde 26 ülkeden 60 üye katıldı. Sınırlı sayıda sandık ziyaret edebildiler. Bazı AGİT gözlemcilerinin oy verme ve sandık açma sırasına erişimleri kısıtlanmıştır engellenmiştir. AGİT olarak biz nihai raporumuzu 8 hafta içerisinde bitirmiş ve yayınlamış olacağız.  


SEÇİMİN İPTALİ
 
Bu bizim yetki alanımız değil. Yasal çerçevenin demokratik standartlara uygun olmadığını söyledik. OHAL hiç bir zaman hukuk devletini gölgede bırakmamalıdır. 

Yapılan itirazlar da raporumuzun içerisinde yer alacak. Seçimin uluslararası standartlara uygun olmadığını gördük. 

Kesinlikle eşit olmayan bir oyun sahası vardı. Bu tarafsızlık taahütlerinin yerine getirilmediği anlamına geliyor. 

Her iki tarafın eşit fırsatları yoktu.  
 
YSK'NIN MÜHÜRSÜZ OYLARIN SAYILMASI KARARI
Biz böyle bir kararın özellikle o noktada alınmasının kanunla çelişkili olduğunu söyledik. Bizim bu konuyla ilgili YSK ile toplantı yapma fısatımız olmadı. 

AA'NIN REFERANDUM SONUÇLARINI VERMESİ
Biz AA'ya kaynaklarının ne olduğunu soruşturduk ama bize bu söylenmedi. 

TÜRK MEDYASI ETKİLEDİ
Dün 35 televizyon kanalında zap yaptım farklı bilgilere erişebilmek için. Bizim için önemli olan Türk medyası ne dedi? Türk medyası buradaki dengeyi etkiledi. 

ABD VE AB BU RAPORU BEKLİYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumunun neticesini takip ettiklerini, sonuçların doğrulanması ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporunu tamamlamasına kadar yorum yapmayacaklarını açıklamıştı. Bakanlığın bir sözcüsünün Amerika’nın Sesi’ne e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki referandum oylamasının neticesini takip ediyoruz. Sonuçlar doğrulanana ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporu yayınlanana kadar yorum yapmaktan kaçınacağız” ifadesini kullanmıştı.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn imzasını taşıyan ortak açıklamada, referandum sonuçlarının not edildiği belirtilerek, “AGİT Uluslararası Gözlem Misyonu’nun, kural dışılık iddialarına ilişkin olanlarla da ilgili olan, değerlendirmesini bekliyoruz” denilmişti.