ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma'da 1 kişiye tokat attığı iddialara ilişkin, "Ortaya çıkan birçok video gördük. Elbette ki, görünüşe göre göstericilere nedensiz şiddet uygulanmasını reddediyoruz. Türkiye'deki hukukun üstünlüğü uyarınca hesap verilmesinde ısrar ediyoruz" dedi.
Türkiye'ye yasa boğan ve 301 maden işçisinin ölümü ile sonuçlanan Soma maden ocağı faciası ve ardından gelişen olaylara ilişkin tepkiler ABD'de de yankı buldu. Günlük basın toplantısında bakanlığının gündeme ilişkin değerlendirmelerini açıkladıktan sonra, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Soma'daki faciadan sonra olup bitenlerden haberdar olduklarını ve olayların değişik videolarını da izlediklerini belirtti. Türkiye'nin, madende patlak veren yangının ardından yerin yüzlerce metre altında mahsur kalan maden işçilerini arama kurtarma çalışmaları için ABD'den herhangi bir yardım istemediğini bildiren Psaki, olayda yaşamını yitiren maden işçilerinin ailelerine başsağlığı diledi.
Psaki, Soma'daki faciadan sonra görülen protestolarda polisin aşırı ve gereksiz güç kullandığı iddialarına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:
"Bu korkunç trajedinin sonrasında yaşanan gelişmeleri, haberleri izlemekteyiz. Tabii ki, bildiğiniz gibi biz düşüncelerin açıklanmasını, toplantı ve barış içinde yapılan protestoları destekliyoruz ve bunları vazgeçilmez demokratik haklar olarak görüyoruz."
Psaki, Soma'da polisin aşırı şiddet kullanıp- kullanmadığına ilişkin de, "Bazı olaylardan kesinlikle endişeliyiz" diye yanıtladı.
Gazeteciler kargaşada antisemitik sözler sarf edilip edilmediğini sorması üzerine, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, "Bu konudaki haberleri gördük. Spesifik olarak neler söylediğini bilmiyoruz. Eğer hakaret içerikli sözler söylenmişse, tabii ki bunları kınıyoruz. Orada bazı karışıklıklar var. Eğer gerçekten antisemitik sözler söylemişse elbette kınıyoruz ancak bildiğim kadarı ile orada bir karışıklık var" dedi.

NA(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)