Türkiye’de son bir yıl içinde arka arkaya yaşanan terör saldırıları üzerine ABD’den düzenli olarak seyahat uyarısı yapılmış, Amerikan yönetimi İzmir, Adana ve Muğla’daki askeri ve sivil personelininin ailelerini tahliye etme kararı almıştı.  Kararın gerekçesi olarak ‘süren güvenlik kaygıları’gösterilmişti.
Türkiye dışında Fransa, Nijerya, Danimarka ve Mali’de yaşanan saldırıları hatırlatan ABD, ülkesi dışında yaşayan vatandaşlarına, “IŞİD üyelerinin Batı’ya dönmesiyle terör saldırısı ihtimalinin devam edeceği düşünülüyor” uyarısında bulunmuştu.
Türkiye’ye yönelik düzenli olarak yaptığı seyahat uyarısını havalimanı saldırısından bir gün önce güncelleyen ABD, havalimanları başta olmak üzere ulaşım merkezlerinin hedef alınabileceğini duyurmuştu.
‘Uyarımız yalnızca Türkiye için değil’
Saldırıdan bir gün önce Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını güncellediklerini ve bunu duyurduklarını anımsatan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, “Terör örgütlerinin ABD vatandaşlarına yönelik artan tehditlerine işaret ettik ve yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa genelinde havaalanları ve ulaşım merkezlerinin hedef alındığı uyarısında bulunduk” diye konuştu.
‘Böyle bir bilgimiz olsaydı paylaşırdık’
Yaptıkları uyarılarla ABD vatandaşlarının bulundukları ülkelerdeki tehdide dair farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirten sözcü, seyahat uyarısını saldırıdan bir gün önce güncellemeleriyle ilgili şöyle dedi: “Ortaya çıkabilecek ya da önlem almayı gerektirecek özel bir istihbaratımız yoktu. Böyle bir bilgimiz olsaydı tabii ki bunu Türk yetkililerle paylaşırdık ama yoktu.”