Yıllarca iade konusunda önemli kararlar veren ABD’li emekli Teksas Eyalet Yargıcı Lee Hudspeth, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade edilme olasılıklarını değerlendirdi. Uluslararası ceza hukuku uzmanı ABD’li emekli yargıca göre Türkiye darbenin arkasında FETÖ’nün olduğuna dair deliller geldiği anda ABD Gülen’i iade etmeli. 
SİYASİ SUÇUN İADESİ YOK 
“ABD’nin yüzden fazla ülkeyle suçlulukların iadesi anlaşması var" diyen Hudspeth, “Anlaşmaya bakıldığında ‘geri verme konusu suçlar’ ve bu suçlar için talep eden ülkenin belirlediği ceza sürelerinin uzunluğu dolayısıyla, eğer Amerikan makamları suçlu olduğuna karar verirse, Gülen’in iadesi gerçekleşir.
Burada kritik olan geri verilmemeye neden olabilecek gerekçeler. İki ülke arasındaki anlaşma gereği Gülen’e atıflı suçlar siyasi bir suçlama olarak değerlendirilirse, ilgili şahsın görüşleri dolayısıyla cezalandırılacağına kanaat edilirse geri iade verilmeyebilir" dedi.
Hudspeth, "Burada önemli nokta talep eden ülkenin başkanına ya da hükümet başkanına ve aile üyelerinden birine karşı işlenmiş veya teşebbüs edilmişse bu siyasi nitelikli suç sayılmaz.
DAVA TEMYİZ EDİLEMEZ
Bunun dışındaki maddeler de Gülen’in iadesini gerektirir. Sonuç olarak iade kararı için Amerikan yasalarına göre temyiz talebinde bulunulamaz ancak iadesi gerçekleşecek kişi sadece mahkeme karşısında savunma isteyebilir” dedi.
Hudspeth, eyaletler arası farklı prosedürler olsa bile sorumluluğun doğrudan federal hükümete ait olduğunu söyledi.