Nafiz ALBAYRAK/ NEW YORK, () - ABD, Türkiye'ye sosyal medya organları Twitter ve Youtube'a getirilen yasakları kaldırma çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, gündelik basın toplantısında, Twitter'in ardından erişimi yasaklanan Youtube ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "Twitter konusunda da belirttiğimiz gibi, ifade özgürlüğüne kısıtlayan her türlü eyleme karşıyız. Türk hükümetine, Youtube ve Twitter'a vatandaşlarının erişimini engellemeyi kaldırması yönünde çağrı yapmayı sürdürüyoruz" dedi.
Gündelik basın toplantısında bir soru üzerine, ABD'li yetkililerin, Türk yetkililerle Twitter'a erişimin yasaklanması konusunda iki gün önce telefonla konferans görüşme yaptığını da belirtti. Harf, görüşmenin Türkiye'nin iletişim ve bilgi teknolojileri yetkililerinin isteği üzerine yapıldığını söyledi. Harf şunları söyledi: "Türkiye ile ifade özgürlüğüne yönelik bir dizi konuda görüşmeler yapıyoruz. Yetkililerimiz ve Türk yetkililer, Türkiye'nin yeni internet yasası, Twitter'in kapatılması sorunlarını görüştü ve internet özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği ve internet yönetimi konusunda ABD'nin görüşlerini paylaştı. Türk hükümetinin, Twitter ve şimdi de Youtube ile internet yasası konusundaki adımlarına yönelik çok ciddi kaygılarımızı gerek bu toplantılarda, gerekse büyükelçimiz aracılığıyla iletiyoruz. Bu yasakları durdurmaları gerektiğini çok güçlü biçimde ifade ediyoruz. Bu yasal konular, bizimle ilgili değil ama Türkiye'nin bu konuda nasıl ilerleyebileceği noktasında hükümetler düzeyinde konuşuyoruz."
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Twitter'a erişimi engellemesi kararına yönelik Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı aldığına da değinen Marie Harf, " Mahkeme 30 gün süre verdi. Bu kararı kısa zamanda uygulamalarını umuyoruz" diye konuştu. 

NA (GD/RT)