Nafiz ALBAYRAK/ NEW YORK, () - ABD, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa mitinginde, 'Twiter mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız. Dış dünya şöyle der, böyle der beni bağlamaz' diye konuşmasından birkaç saat sonra gelen Twitter yasağına sert tepki gösterdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jen Psaki, Washington'da yaptığı gündelik basın toplantısına Türkiye'deki Twitter yasağıyla ilgili ABD'nin kaygılarını ve tepkilerini dile getirdi. "Kendi söylemleriyle model demokrasi oluşturmak istediğini belirten Türkiye kendisiyle çelişiyor" diyen Jen Psaki, Türkiye'de uygulanan yasağın kabul edilemez olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jen Psaki ABD merkezli Twitter'e erişimin yasaklanması konusunda yaptığı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'de ifade özgürlüğünü savunan ve özgürce konuşma hakkına tecavüze yönelik her türlü girişime karşıdır. Türk hükümetine, Twitter'a erişim yasağını kaldırma ve tüm sosyal medya platformlarına özgürce erişim sağlama çağrısı yapıyoruz" diye konuştu. Twitter'a, hükümet tarafından getirilen yasakla ilgili, ABD yönetimi ile herhangi bir görüşme yapıldığına ilişkin bilgisi olmadığını da belirten Psaki, aralarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone'nin bulunduğu Amerikalı yetkililerin, Twitter yasağı ile ilgili endişelerini Türk Hükümeti'ne ilettiğini söyledi. Jen Psaki, "Demokratik yönetimler, kendilerine meydan okumaları, kendisi gibi düşünmeyen farklı sesleri kabul etmek zorundadır" dedi.
Psaki, bağımsız kısıtlanmayan medyanın, demokratik, açık toplumlarda, şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması için çok önemli bir unsurlar olduğunu da vurguladı.

NA (GD/RT)