Nafiz ALBAYRAK/ NEW YORK, () - ABD'de yaşayan Türkler, cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için perşembe sabahından başlayarak sandık başına gitti.
ABD'nin New York kentinde cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi Türkevi'nde kurulan 15 sandıkta başladı. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına, ilk kez bulundukları ülkelerde oy verme hakkı tanınan seçimin ilk günü New Yorkta yaşayan Türklerden beklenen ilgiyi görmedi. ABD'de genelinde oy kullanacak önemli merkezlerden New York'ta, basın mensuplarının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi karşısında bulunan Türkevi'nin üç ayrı katında oluşturulan 15 sandıkta gerçekleşen oy kullanma işleminden görüntü almasına izin verildi. Oy kullanan vatandaşlardan Meşve Vardar, İstanbullu olduğunu ancak 15 yıldır New York'ta yaşadığını belirterek, oy kullanabileceği için çok heyecanlı olduğunu söyledi.
17 yıldır ABD'de yaşayan Ceren Bingöl, "Gerçekten çok heyecanlıyız. Oy kullanmak için erkenden kalktık. Umarım her şey güzel olur" diye konuştu. Oyunu açıklamakta sakınca görmeyen ve Ekmeleddin İhsanoğluna oy verdiğini belirten Ceren Bingöl "Çünkü şu anda Türkiyenin durumu apaçık ortada. Gerçekten bir değişime ihtiyacı var. Açıkçası benim kişisel olarak istediğim yöne doğru gitmiyor. Umarım her şey değişir güzel günlerimize geri döneriz" dedi.
Oy kullanmak için Long Island'dan Manhattan'a gelen Serpil Yıldız Soroka da “İlk kez oy kullanıyoruz. Oy kullanmak için Türkiye'ye bile gitmeyi düşünüyorduk. Bir Türk vatandaşı olarak görevimi yapmış olmaktan gerçekten mutluyum" diye konuştu. Oy kullanarak bir şeyleri değiştirmeye çalıştığını belirten Soroka "İçim parçalanıyor. Atatürk'ün bu kadar ayaklar altına alındığını ilk defa bu parti döneminde gördüm ve çok üzüldüm" dedi. Soroka gazetecilere konuşurken gözyaşlarını tutamadı.
Randevu almadığı için ilk gün oyunu kullanamayan İlknur Yargıç Lee ise, randevu aldıktan sonra tekrar oy kullanmak için Türkevi'ne geleceğini belirterek, “ABD'de oy kullanabildiğimiz için sevinçliyiz. Bizi yönetecek kişinin seçimine katkıda bulunabileceğim için mutluyum. Yurt dışında oy kullanabilmek sevindirici" diye konuştu.
ABD'de ilk turu bugün başlayan cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma işlemi, 3 Ağustos tarihine kadar sürecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde oy verme işlemi ABD'de 17-20 Ağustos arasında yinelenecek. ABD genelinde 85 bin 683 kişi oy kullanabilecek.