ABD’ye 2 Türk, sahte kanser ilacı ihraç ettikleri gerekçesiyle FBI tarafından yakalnıp, tutuklandı. İstanbul merkezli eczacılık firmasının Dış Ticaret Müdürü Özkan Semizoğlu ve CEO’su Sabahattin Akman hakkında 20 yıl hapis istemi ile dava açıldı.
Kanser hastalarının tedavi umutlarını sömüren Semizoğlu ve Akman’ın, bir dozluk kullanımı 5-10 bin dolar arasında değişen, ABD’de üretilen kanser tedavisi ilaçları Neupogen, Ritaxin ve Altuzan’ın sahtesini üreterek ABD’ye, ‘hediye’, ‘ürün örneği’ diye soktukları belirlendi. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’nın, 2012 yılından bu yana peşinde olduğu ve uluslararası çapta bir operasyonla ele geçirilen Özkan Semizoğlu ile Sabahattin Akman’ın foyası, ABD’nin Missouri eyaletine bağlı Saint Louis kentinde Doktor Abid Nisar’ın, ücreti çok pahalı olan ilaçları hastalarına çok büyük indirimlerle vermesiyle ortaya çıktı. Dr. Abid Nisar, Amerikan makamlarına hastalarına, Türkiye’den gönderilen sahte ilaç verdiğini itiraf etti. Kullandıkları ilaçların tedavilerinde gelişim sağlamaması üzerine, hastaların şikâyeti ile araştırmalara başlayan FBI, ilaçların sahte olduğunu, sahte etiketler altında Özay Eczacılık tarafından ABD’ye ihraç edildiğini belirledi. Özay Eczacılığın, ilaçları ABD’ye ‘hediye’, ‘ürün örneği’, ‘belge’ gibi gümrük hileleri ile soktuğunu belirleyen FBI, Özay Eczacılık’ın tüm hareketlerini izlemeye başladı.
FBI, ABD’ye ‘hediye’, ‘ürün örneği’, ‘belge’ adları altında, gümrük vergisi ödememek için de ürünleri çok düşük fiyatla ülkeye sokan Özay Eczacılığın Dış Ticaret Müdürü Özkan Semizoğlu ve CEO’su Sabahattin Akman’ın, İngiltere’de bir aracı şirket kullanarak sahte kanser ilaçlarını önce ABD’nin California eyaletine yolladığını belirledi. Son üç konteyner dolusu ilacın California’dan aynı yöntemle Missouri eyaletine yollandığını saptayan FBI, her türlü hareketlerini izlediği Özkan Semizoğlu ile Sabahattin Akman’ı, ABD toprağı olarak kabul edilen Puerto Rico’da yakaladı. Haklarındaki sahtecilik, gümrük kaçakçılığı, kamu sağlığını tehlikeye atmak, ABD sağlık yasalarını çiğnemek gibi suçlardan yakalanan Semizoğlu ve Akman, suçlu bulunursa 20 yıl hapis cezasına çarptırabilecek.