Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un IŞİD'den geri alınması için başlatılan operasyonda üçüncü güne girilirken, ABD örgütü sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı.

ABD: IŞİD, Musul'da Sivilleri Canlı Kalkan Olarak Kullanıyor
Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunda 3. gününe girilirken, Musul'un güneyinde 352 kilometrekarelik toprak parçası IŞİD'ten geri alındı. Washington'da bir basın toplantısı düzenleyen Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis ise bir gazetecinin "IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor mu?" sorusuna, "Kesinlikle" yanıtını verdi.
"İNSANLAR ZORLA MUSUL'DA TUTULUYOR"
Jeff Davis, "İnsanlar zorla Musul'da tutuluyor. Halkın kentten ayrılması yolunda herhangi bir değişim gözlemlemedik" dedi.
KENTTE 700 BİN KİŞİNİN YAŞADIĞI TAHMİN EDİLİYOR
Irak'ın kuzeyindeki kentte halen yaklaşık 700 bin kişinin yaşadığı sanılıyor. Kentteki IŞİDmilitanlarının tahmini sayısı ise yaklaşık 5 bin.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lisa Grande operasyonun ilk aşamasında 200 bin kadar kişinin barınağa ihtiyaç duyacağı varsayımıyla hareket ettiklerini söyledi.
"KENT HALKINA İNSANCA DAVRANIN" ÇAĞRISI
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Musul'da savaşan tüm taraflara kent halkına insanca davranılması çağrısında bulundu.
OBAMA: GEREKEN TÜM PLANLAMALARI YAPTIK
ABD Başkanı Barack Obama ise operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, potansiyel bir insani krizin önünde geçilmesi için gereken tüm planlamanın yapıldığını vurguladı.


(Musul operasyonuna Irak ordusu önderlik ediyor.)

IŞİD'in Haziran 2014'te ele geçirdiği Musul'un geri alınmasına yönelik operasyona Pazartesi günü başlanmıştı. Operasyona Irak ordusu önderlik ediyor. Kürt peşmergelerin de dahil olduğu operasyona, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon da havadan destek veriyor.
TÜRKİYE DE KATILIYOR
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk ordusunun hava kuvvetlerinin operasyona katılımı konusunda koalisyon güçleriyle mutabakata varıldığını söyledi.