ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby günlük basın toplantısında,  İran'ınbalistik füze denemeleri hakkındaki soru üzerine, bu konuda geçmişte  çeşitli yaptırımlar uygulandığını hatırlatarak, ''Bazı yaptırımları gözden  geçiriyoruz'' dedi. 
 
Yaptırımların uygulanması için halen halledilmesi gereken bazı teknik  meseleler bulunduğunu kaydeden Kirby, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İranlı  mevkidaşı Cevad Zarif ile yaptığı her telefon görüşmesinde konuyu gündeme  getirdiğini söyledi, ancak detay vermekten kaçındı. 
 
ABD basınında geçen hafta yer alan haberlerde, Hazine Bakanlığının  İran'ın füze sistemleri geliştirmesine katkı sağladığı iddia edilen İran  bağlantılı bazı firma ve bu firmalarla ilişkili bazı kişilere yaptırım uygulamaya  hazırlandığı iddia edilmişti. 
 
İranlı yetkililer, ABD'nin İran'ın balistik füze denemelerine karşı  tepki göstererek olası bir yaptırımın nükleer anlaşmanın ihlali olarak  değerlendirileceğini ifade ediyor. Buna karşı Amerikalı yetkililer, İran'ın füze  geliştirme çalışmalarını "nükleer anlaşmanın dışında" değerlendiriyor. 
 
ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Kyle Raines, geçen hafta İran Devrim  Muhafızları'na ait savaş gemilerinin birçok güdümsüz füze attığını ve bu  füzelerin ABD uçak gemisi USS Harry S. Truman'ın bin 370 metre yakınına düştüğünü  açıklamıştı. 
 
İran, 10 Ekim'de uzun menzilli karadan karaya, hassas güdümlü ilk  balistik füzesi İmad'ın test edildiğini duyurmuştu. Birleşmiş Milletler uzmanlar  paneli, İran'ın bu denemesinin, BM Güvenlik Konseyi'nin bu ülkeye yönelik  yaptırımlarının ihlali olduğunu tespit etmişti. 
 
ABD'DEN ÇİN'E ÇAĞRI
 
ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Çin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde  inşa ettiği yapay bir adadaki uçak pistinde hafta sonunda deneme yapmasından  derin kaygı duyulduğunu bildirdi. 
 
Bakanlık Sözcüsü John Kirby, Pekin yönetimine çağrıda bulunarak,  bölgede askeri yapılanmayı durdurmasını ve tartışmalı takımadalar hakkında bölge  ülkeleriyle anlaşmaya varmasını istedi. 
 
Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin  Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın içinde  bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları da yaşıyor. Çin'in son iki  yılda Güney Çin Denizi'ndeki mercan adalarına kum pompalayıp üzerine beton  dökerek yapay kara parçaları oluşturması üzerine bölgede gerilim yükselmişti.