ABD, IŞİD'in kontrolündeki Rakka'ya yönelik operasyonu YPG ile yapacağını örgüte ağır silah yardımıyla bir kez daha gösterdi. Ancak Türkiye'yi de kaybetmemek adına YPG'nin terör örgütü PKK'yla işbirliği konusunda kontrol altında tutulacağı sözünü verdi. ABD'nin Türkiye'yi kaybetmeme stratejisinin nedenlerinden biri de bölgedeki YPG karşıtı Arap ve bazı Kürt aşiretleri...

ABD endişeli! YPG hamlesinde pürüz

Türkiye Suriye ve Irak'ta terör örgütü PKK ve uzantısı YPG'ye karşı operasyon kararlılığını sürdürürken, ABD'nin Rakka operasyonundaki tercihini değiştirmesini bekliyor. YPG'ye ağır silah yardımı yapma kararını alan Trump yönetimi YPG'den vazgeçmeyeceğini bir kez daha teyit etti. Ancak, ABD bir yandan da Türkiye'yi kaybetmemek için hamleler yapıyor. YPG'nin terör faaliyetlerini kontrol edeceğini ve Türkiye'nin sınırını koruyacağını açıklayan ABD'li yetkililerin Ankara'yı tatmin etmeyen açıklamaları bu kapsamda değerlendiriliyor. 

Peki ABD'nin Rakka operasyonunda Türkiye'yi de tamamen devre dışı bırakmayan tavrının arkasında ne var?

Karar'ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre ABD Rakka operasyonunu YPG ile gerçekleştirecek ancak, bölgedeki Arap ve bazı Kürt aşiretleri ile El Kaide varlığından tedirgin. YPG'nin baskısı altında kalan ve terör örgütüne karşı bilenen aşiretler ile "ABD veya işbirlikçileri"ne asla tahammül edemeyecek El Kaide'nin YPG güçlerine saldırma ihtimali Washington yönetimini korkutuyor. Bu durumda YPG'nin takviye edilmesi ve ABD askerlerinin bölgeye gönderilmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor.

TÜRKİYE İLE KÖKLÜ BAĞLARI VAR

Sorunun cevaplarından biri bu noktada ortaya çıkıyor... Türkiye'nin bölgedeki Arap ve bazı Kürt aşiretleriyle köklü bağları var. ABD, Türkiye'nin YPG'yi vuracak güce sahip olduğunun farkında. Bu nedenle hem YPG bölgelerinde hem sınırda kalkan görevini sürdürüyor. YPG'den rahatsız Arap ve bazı Kürt aşiretlerin Ankara ile ortak hareket edebileceği belirtiliyor. Rakka bölgesindeki bu kitle ABD için yönetilemez durumda. Çünkü bölgede YPG'nin uzun süredir uyguladığı baskılar devam ediyor.

Türkiye için ise lideri Salih Müslim'i gıyabında yargıladığı YPG tam anlamıyla kırmızı çizgi. Ankara, Suriye'de ve Irak'ta bir Kürt varlığına asla izin vermeyeceğini kararlı bir şekilde ABD'ye anlatmaya devam ediyor. Irak savaşından PKK'nın güçlenerek çıkması gibi, Suriye'de aynı senoryoya izin vermeyeceğini her fırsatta muhataplarına iletiyor.

Sonuç olarak sahaya stratejiler değil, verilmiş kararlar ve uygulamaları yansıyor. Türkiye'nin kararlılığının ABD'nin tercihine etkisi Rakka operasyonu başlayana kadar ortaya çıkacak. Bu tabloda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın 16 Mayıs'taki görüşmesinin önemi her geçen gün daha da artıyor.