ABD'den 'Rusya Zirvesi' İle İlgili İlk Yorum Geldi
ABD Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet BaşkanıVladimir Putin ile St. Petersburg'da gerçekleştirdiği görüşmenin Washington ileAnkara arasındaki bağı zayıflatacağını düşünmediklerini bildirdi.
"ŞÜPHEMİZ YOK"
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında Türkiye veRusya'nın bugün gerçekleştirdiği üst düzey görüşmelere ilişkin soruları cevapladı.Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaklaşık 9 ay sonra ilk defa yüz yüze yaptıkları görüşmenin gündeme getirilmesi üzerine Trudeau, " (Türkiye ve Rusyaarasındaki yakınlaşma) Bizim Türkiye'yle ilişkilerimizi zayıflatacağı yönünde bir şüphemiz yok" dedi.
"ABD İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR ENDİŞE UYANDIRIYOR"

Trudeau, Rusya ve Türkiye'nin bağımsız ülkeler olduğuna dikkati çekerek, "Dünyanın birçok yerinde ilişkileri var. Türkiye ve Rusya'nın tek ortak hedefi IŞİD değil, UluslararasıSuriye Destek Grubu da ortak ilgi alanları içerisinde bulunuyor" ifadesini kullandı. Öte yandan sözcü Trudeau, Türkiye'de bazı basın organları ve yetkililerin Amerika'yla ilgili açıklamalarında kullandıkları dilin kendilerinde "endişe uyandırdığını" belirtti.

"TÜRKİYE'DE YÜKSELEN ABD KARŞITLIĞI"

Basın toplantısında "Türkiye'de Amerikan karşıtı bir hava oluştuğu ve bundan Washingtonyönetiminin rahatsız olup olmadığı" yönünde bir soru üzerine Trudeau, bu gelişmelerden endişe duyduklarını söyledi.
"BİZ TÜRK HÜKÜMETİNİN YANINDAYIZ"

Trudeau, şunları kaydetti:

"Bu konuda endişeliyiz. Bu söylemin faydalı olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye'de tüm tarafların, medya, sivil toplum ve hükümetin açıklamalarında sorumlu davranmalarını bekliyoruz. Türkiye'yle olan ilişkilerimiz ve dostluğumuz çok güçlüdür. Bunu açıkça söyledik, biz Türk hükümetinin yanındayız. "

Trudeau, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin bir soru üzerine ise Türk makamlarıyla bu süreçte doğrudan temas halinde olduklarını sözlerine ekledi.