ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkesin etkin şekilde uygulanamaması ve insani yardımların yerlerine ulaştırılamaması konusunda Esed rejimini sorumlu tuttu ve rejime ateşkes konusunda "yeterli baskıyı yapmadığı" gerekçesiyle de Rusya'yı eleştirdi.
ABD'den Rusya'ya Sert Uyarı: Gösteriş Yapmayı Bırakın
"GÖSTERİŞ YAPMAYI BIRAKIN"

Kerry, CNN kanalında katıldığı bir programda, Suriye'deki ateşkes ve Rusya'nın bu konudaki tavrına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya'nın ateşkesle ilgili özellikle insani yardımların yerlerine ulaştırılmasını engelleyen Esed rejimine baskı yapmadığını belirten Kerry, Moskova'ya seslenerek, "Sahneye oynamayı ve gösteriş yapmayı bırakıp insani yardımların yerine ulaştırılmasını sağlayın. Eğer Rusya ateşkes konusunda ciddiyse Esed'in uçaklarının uçmasını engellesin ve ateşkese saygı gösterdiğini kanıtlasın." dedi. İnsani yardımları Esed rejiminin bir kez daha engellediğinin altını çizen Kerry, Rusya'nın desteklediği Esed rejiminin ülkede "ileri bir adım atılmasını önleyen en büyük unsur" olduğunu kaydetti. Mevcut ateşkes anlaşmasının güven üzerinde değil tarafların söz verdikleri başlıklarda somut adımlar atmaları üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Kerry, somut anlamda insani yardımların yerlerine ulaştırılamamasının çok önemli bir sorun oluşturduğunu söyledi.

"KOORDİNASYON SAĞLANMALI"

Kerry, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Esed rejimi askerlerini "yanlışlıkla" vurmasıyla ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı:

"Şunu açıkça söyleyeyim: Rusya ateşkes anlaşmasını imzaladı. Esed bu anlaşmaya uyacağını söyledi. Dolayısıyla Esed'in durması ve ortak uygulama merkezinin uygulamaya geçmesi lazım ki ABD ile Rusya dün meydana gelen ve bizim kabul edip üzüntümüzü ifade ettiğimiz türden kötü şeylerden sakınabilmek için koordinasyon kurabilsinler."

IŞİD SANARAK VURMUŞLARDI

Washington yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye'nin Deyrizor kentinin güneyindeki bir hava saldırısı sonucu 62 Suriye rejimi askerinin hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını açıklamıştı. Pentagon, hedeflerin terör örgütü IŞİD mevzileri olduğu sanılarak vurulduğunu bildirmişti.