ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü James Brindle, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait altı F-16 savaş uçağının sevkedildiği İncirlik Hava Üssü'nden operasyonların yakında başlayacağını umduklarını belirterek,"Türkiye'nin, koalisyonun DAEŞ'e karşı hava operasyonlarına katılım yönündeki kararlı taahhüdü devam ediyor" dedi.

Pentagon Sözcüsü James Brindle, AA muhabirinin, İncirlik Üssü'nün koalisyon güçlerinin DAEŞ'le mücadelesindeki kullanımına yönelik sorularını cevapladı. Hafta sonu İncirlik Üssü'ne intikal eden F-16 savaş uçaklarının ardından yeni uçakların sevkiyatına ilişkin henüz herhangi bir açıklamada bulunmayacaklarını belirten Brindle, "Herhangi bir takviye görevin gerekliliklerine bağlı olarak yerine getirilecek" ifadesini kullandı.

Brindle, DAEŞ'e yönelik operasyonların insanlı uçaklarla İncirlik'ten ne zaman başlayacağına ilişkin, "İnsanlı hava araçlarının (İncirlik'ten) operasyona yakın zamanda başlayacağını umuyoruz. Türkiye'nin Genelkurmay Başkanlığı ile koordinasyon halinde, uygun bir zamanda yapacağız" değerlendirmesini yaptı.

"TÜRKİYE'NİN TAM ANLAMIYLA DAHİL OLMASI İÇİN..."

Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele kapsamındaki hava operasyonlarına katılacağı zamana yönelik de Brindle, "Türkiye'nin, koalisyonun DAEŞ'e karşı hava operasyonlarına katılım yönündeki kararlı taahhüdü devam ediyor. ABD ve Türkiye, Türkiye'nin koalisyonun hava operasyonlarına tam anlamıyla dahil olması noktasında detaylara son şeklini vermeye çalışıyor. Bu detaylar netleştirilinceye kadar da ABD, trafiği yoğun olan hava sahasında koalisyon güçlerine güvenli hava saldırılarını sağlaması için Türkiye'den Suriye'de bağımsız hava saldırıları yürütmemelerini talep etti. Türkiye de bunu kabul etti" ifadelerini kullandı.

Brindle, İncirlik'teki insansız hava araçlarının operasyonları ve onların elde edeceği bilgilere dair ABD ile Türkiye arasında istihbarat paylaşımının olup olmayacağına ilişkin ise henüz bu konuyla ilgili bilgi paylaşamayacaklarını belirtti.

Ankara ile Washington'ın DAEŞ'e karşı mücadelede işbirliğini derinleştirmeye karar verdiğini ve bu kapsamda da Türkiye'nin üslerini DAEŞ'e karşı operasyonlarda kullanılmak üzere ABD uçaklarına açtığını hatırlatan Brindle, "Türkiye'nin sınırında DAEŞ ile en etkili şekilde mücadele edebilmeye yönelik ilave opsiyonları değerlendirmek üzere Türkiye ile görüşmelerimiz devam ediyor. Şu anda herhangi fazladan bir bilgi paylaşamayız ve bazı belirli detayları da söyleyemeyiz" diye konuştu.