ALMANYA'nın Dinslaken kentinde bir camiyi ziyaret eden ve cemaatin sorunlarını dinleyen Avrupa Birliği ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, mavi kart sahibi olanların Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanamayacaklarını açıkladı.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde bir dizi toplantıya katılan Avrupa Birliği ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Duisburg yakınlarında bulunan Dinslaken kentinde DİTİB Selimiye Camii'ni ziyaret etti. Cuma namazı öncesi caminin toplantı salonunda cemaatle bir araya gelen Mevlüt Çavuşoğlu'na Düsseldorf Başkonsolosu Alaattin Temür eşlik ederken, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkan Yardımcı Dursun Döngel, Düsseldorf Bölge Başkanı Hamit Aytan, Göksal Kadı, Yıldırım Sevinç ve Selimiye Cami Derneği Başkanı Yüksel Tekel de toplantıda hazır bulundu. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, izledikleri genel politikaların en önünde yer aldığını ifade ederken, "Sizlerin taleplerini her zaman dikkate alıyoruz. Sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğu için değil, 12 yıldır aynı anlayış içinde sizlere yaklaşıyoruz" diye konuştu.
Mevlüt Çavuşoğlu, kendisine yöneltilen "Mavi kartı olanlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabilecekleri mi" sorusuna; "Mavi kart (Yurtdışında yaşayan ve doğumla Türk vatandaşı olup Bakanlar Kurulu'ndan çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedip başka bir ülke vatandaşlığına geçenlerle verilen kart) sahiplerinin oy kullanması mümkün olamayacak. Gerekli işlemler yapılamadı, inşallah başka seçimler için formül bulunur."
Mevlüt Çavuşoğlu, pasaport harçlarının yüksek olduğunu dile getiren bir kişiye, "O konuda haklısız, pasaport ücretleri yüksek, ben de size katılıyorum ve hakkınızı savunuyorum. Bunu da popülizim olsun diye söylemiyorum" diye yanıtladı.
Bir başka kişinin "Bedelli askerlik ücreti çok, çoğu arkadaş bundan dolayı Alman vatandaşlığına geçiyor" diye sorması üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Biz de Alman vatandaşlığına geçmenizi, daha fazla söz sahibi olmanızı istiyoruz. Vatandaş olun ve haklarınızdan daha fazla yararlanın" diye konuştu.
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, nerede olduğunu söylemedoiği cezaevindeki arkadaşlarına, dini kitap bırakmak istediklerinde cezaevi yetkililerinin izin vermediğini ifade etmesi üzerine, "Sorunun nerede olduğunu söylemezseniz çözüm bulamayız. Söyleyin konsolosumuz burada, gerekeni takip etsin. Almanya genelinde böyle bir durum söz konusu değil" diye yanıt verdi.
MÜSİAD DAVETİNE KATILDI
Almanya’nın Münih kentinde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Münih-Bavyera teşkilatının davetine katılan AB Bakanı ve Baş müzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e teşekkür etti. Çavuşoğlu MÜSİAD’ın düzenlediği 'AB sürecinde Avrupa’daki Türk iş adamlarının Konumu' adlı panele katıldı. Panelde AB seçimlerinde yeniden seçilen Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Avrupa Milletvekili İsmail Ertuğ da konuştu. Ertuğ konuşmasında aşırı sağ Avrupa Parlamentosunda grup kurma olasılığına dikkati çekti.
MÜSİAD’a övgüler yağdıran Çavuşoğlu ise MÜSİAD’ın hapisten yeni çıkmış olduğu zamanlarda Başbakan Erdoğan’a fahri üyelik verdiğini hatırlattı. Merkel’in, Başbakan Erdoğan’ın son Köln ziyaretindeki tutumunu öven Çavuşoğlu "Sayın Başbakanımızın karşılanması, uğurlanması ve aldıkları tedbirler gerçekten takdire şayandır. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz, teşekkür ediyoruz" dedi.
Alman medyasını da tek bir ağızdan Türk Hükumetine tavır aldığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Başbakanımızın Köln ziyaretinde tüm Alman basının aynı başlıklarla haber yapması bir tesadüf olamaz. ‘Cehenneme git’ diyecek kadar küstahlaşan bir üslubu görüyoruz. AB en büyük dış politika projemizdir, bunun dışında hiç bir birlik projemiz yoktur. Bu konuda çok samimiyiz. AB'ye alternatif başka bir birlik göremiyorum" dedi.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve MÜSİAD Münih-Bavyera teşkilatı başkanı Salim Şahin’in de konuşma yaptığı panele, Bavyera Meclisi SPD'li Milletvekili Arif Taşdelen, bazı yerel politikacılar, Türk STK temsilcileri ve işadamları katıldı.

TE(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)