Katar'ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon'daki rolünün sona erdiği bildirildi. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ülke güvenliklerini gerekçe göstererek, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdular. Katar ile hava ve deniz sahaları kapatıldı, Katarlı diplomatların iki gün içerisinde ülkelerine dönmeleri istendi.

DİPLOMATLAR 48 SAAT İÇİNDE ÜLKEDEN AYRILACAK

Dört ülke, hava ve deniz sahalarını Katar'a kapatırken, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmaları da istendi.

Katar'ı terörist grupları desteklemekle suçlayan ülkelerden Suudi Arabistan'dan gelen açıklamada, 'Bu hareketin krallığın terörizm ve aşırılıktan korunması için gerekli bir adım olduğu' vurgulandı.

DİĞER ÜLKELERE DE ÇAĞRIDA BULUNDULAR

Açıklamada ayrıca, "Tüm kardeş ülkelere aynısını yapma çağrısında bulunuyoruz." dendi.

Suudi Arabistan, Yemen'de sürmekte olan savaştan Katar askerlerini de çekti. Mısır da hava sahasını ve limanlarını Katar'a kapattı.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA, ülke ile sınırların kapandığını, kara, deniz ve hava bağlantılarının kesildiğini açıkladı. SPA, Suudi Arabistan'ın Yemen'de Katar ile yaptığı işbirliğinin, Katar'ın "El Kaide, DEAŞ ve isyancı militanlara" destek vermesi yüzünden sona erdiğini ifade etti.

Yetkilerin bu kararı almasında, Suudi Arabistan'ın "ulusal güvenliğini terörizm ve aşırılığın tehlikelerinden korumak" amacının rol oynadığı aktarıldı.

MISIR: DÜŞMANCA TAVIRLAR...

Mısır Dışişleri Bakanlığı, "düşmanca tutumları" nedeniyle Mısır'ın Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini bildirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Katar'ın "El Kaide ve DEAŞ fikrini yaydığı, Sina Yarımadası'ndaki terör örgütlerini desteklediği, ayrıca Mısır ve diğer Arap ülkelerinin iç işlerine karıştığı" ifadesi kullanıldı.
Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Mısır yönetimi, düşmanca tavırları, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (Ihvan) yöneticilerini ülke topraklarında barındırması ve Mısır milli güvenliğini tehdit eden terör örgütlerinde destek vermesi nedeniyle Katar ile diplomatik ilişkileri kesmeyi kararlaştırmıştır."

Açıklamada, Katar'ın ulaşım ve taşıma araçlarına Mısır'daki havaalanları ve limanların tümünün ülke milli güvenliği için kapatıldığı da kaydedildi.

"YEMEN'DEKİ TERÖRİZMİ GÜÇLENDİRMESİ SEBEBİYLE..."

Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yayınlanan Koalisyon Komutanlığı açıklamasında, Uluslararası Koalisyon'un, "Yemen'de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı" Katar'ın koalisyondan çıkarılmasına karar verdiği kaydedildi. Açıklamada, "Yemen'de meşruiyeti destekleme amacıyla kurulan Arap Koalisyonu Komutanlığı, koalisyonun terörle mücadelesi ilkesine aykırı olarak Katar'ın başta El Kaide ve DEAŞ olmak üzere Yemen'de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı koalisyondan çıkarılmasına karar verdi." ifadeleri yer aldı.

KATAR İLE ARAP ÜLKELERİ ARASINDAKİ SİBER SALDIRI KRİZİ

Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye atfedilen "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamalar yayınlamıştı. Açıklamalar kısa süre içinde medyada geniş şekilde yer almıştı. Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurmuştu. Katar Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da QNA'nın siber saldırıya uğradığı ve yayınlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, medya organlarından bu açıklamaları dikkate almalamaları talep edilmişti.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ise 25 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, medya üzerinden ülkesini hedef alan bir kampanya bulunduğunu belirterek, "Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor ancak burada Katar'ı hedef alan bir kampanya olduğu açık ve biz de buna karşı koyacağız." demişti. Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2014 yılında, Katar'ı iç işlerine karışmakla suçlamış ve diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Bu durumun Körfez ülkeleri arasında son yıllarda yaşanan en büyük diplomatik kriz olduğu aktarılıyor.