14 Haftalık Bebeğin Yaşamı Mahkeme Kararıyla Sonlandırıldı



Londra'da dünyaya geldikten sadece 18 dakika sonra yaşam destek ünitesine konulan, iyileştirilemeyecek düzeyde sağlık sorunlarıyla dünyaya gelen 14 haftalık bebek, Yüksek Mahkeme'nin kararıyla, ailesinin itirazını rağmen yaşam destek ünitesinden çıkarıldı.
ANNESİNİN 'SAVAŞÇI'SI HAYATINI KAYBETTİ
22 yaşındaki annenin bir "savaşçı" olarak tanımladığı talihsiz bebek, geçtiğimiz Cumartesi günü üniteden çıkarılmasının ardından hayatını kaybetti. Ailenin tedaviye devam edilmesi konusunda ısrarcı olmasına rağmen, Yüksek Mahmeke, bebeğin her gün acı çektiğini ispatlayarak, hastane yetkililerinden yaşam destek ünitesinden çıkarılmasını istedi. Tedaviye devam etmenin bebek için yanlış olabileceğini savunan mahkeme, onun haysiyeti ve özerkliğine saygı duymak gerektiğine dikkat çekti.
HAYAT KALİTESİ DİKKATE ALINDI
Mahkemenin aile biriminde görev yapan Justice Hayden, bu karar verilirken sadece yaşamın öneminin değil, bu şartlar altında sürülecek hayat kalitesini dikkate aldıklarını belirtti.
Norhampton Genel Hastanesi'nde 14 hafta boyunca yaşam desteği alan bebek, uzmanların verdiği bilgilere göre Spinal Muskuler Atrofi (SMA) hastalığı sebebiyle acı çekiyordu. Has hücrelerini beyne ve omiriliğe bağlayan sinir hücrelerinin hasarlı bir şekilde dünyaya gelen bebeğin hastalığının tedavisi ya da durumunun iyileştirilmesi mümkün değildi.
Hastane adına İngiliz Telegraph gazetesine yorum yapan hastane avukatı, bebeğin mahkeme kararıyla yaşam destek ünitesinden çıkarıldığını, ardından hayatını kaybettiğini doğruladı.
SPİNAL MUSKULER ATROFİ NEDİR?
Spinal Muskuler Atrofi (SMA), bir grup kalıtsal nöromüsküller (sinir-kası tutan) hastalığın tanımı olarak kullanılıyor. SMA, vücutta istemli kasların kuvvetsizliğine ve erimesine neden olurken hastalığın tüm tiplerinde "ön boynuz" denilen bir bölgedeki hücreler etkileniyor.