KOSOVA Bağımsız Sendikalar Birliği, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bu yıl da protesto gösterisi düzenlememe kararı almasına karşın, Kosova Elektrik Kurumu’nun (KEK) 500’ün üzerinde güvenlik işçisi bu karara uymadı. İşçiler Kosova Başbakanlık binası önünde protesto gösterisi düzenleyerek 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı hem kutladı hem de istemlerini dile getirdi.
KEK, güvenlik çalışanları, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı binası önünde toplanarak ellerinde pankartlar ile Kosova Başbakanlık binası önüne yürüdü. Başbakanlık binası önünde Kosova Polisi engeli önünde, protesto eylemine devam eden KEK güvenlik çalışanları adına konuşan İzzet Mustafa, şöyle dedi:
"10 yıldan bu yana, KEK, güvenlik çalışanlarını aylık listelerinden çekerek, taşeron işçileri gibi bizleri çalıştırmaktadır. Bizler, güvenlik çalışanları ile kontrat yapılmasıNI ve tüm işçi haklarına sahip olmayı istiyoruz. İstemlerimiz gerçekleşene kadar her gün 1’er saat protesto düzenleyeceğiz. Kosova Bağımsız Sendikalar Birliği, 1 Mayıs’ta bile bizlere destek sunmadığı için üzüntü içindeyiz. Kosova Bağımsız Sendikalar Birliği, işçilerin temsilcisi değil, Hükümetin çıkarlarını korumaktadır."
Protesto edenler Başbakanlık binası önünden ayırılarak yürüyüşlerine devam etti.
Kosova Bağımsız Sendikalar Birliği ise, 1 Mayıs nedeniyle '1 Mayıs’ta İşçilerin Durumu' başlığı altında yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Kosova Bağımsız Sendikalar Birliği Başkanı Haci Arifi, bu 1 Mayıs’ta da protesto düzenlememe kararı aldıklarını, çünkü işçilerin protestodan çok bu günü kutlamayı istediklerini kaydetti. Arifi işçilerin taleplerinin ancak diyalogla çözülebileceğini ve Bağımsız Sendikalar Birliği’nin sendikal taleplerinin yüzde 90’ını çözdüklerini belirtti. Yuvarlak masa toplantısında hazır bulunan sendika temsilcileri, işçilerin haklarını korumak için bundan böyle de çaba harcayacaklarını ifade etti.
KEK işçileri protestosu ve Kosova Bağımsız Sendikalar Birliğinin yuvarlak masa toplantısı dışında, 1 Mayıs Kosova’nın dört yanında zaman zaman yağan yağmura rağmen coşku içinde kutladı. Kosova'daki 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın merkezi kutlama yeri Başkent Priştine'deki Gırmi dinlenme bölgesi oldu. Sabah saatlerine yağan hafif yağmurun ardından güneşin yüzünü göstermesiyle Gırmi dinlenme bölgesini doldurdu. Vatandaşlar, 4 kilometre trafiğe kapatılan yolu yaya olarak geçti. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalara çocuklar da katıldı. Çocuklar, Gırmi'deki oyun parkında eğlenirken, aileler piknik yaptı. Kimileri ise futbol oynadı, şarkılar söyledi, halay çekti.

TK(AÖ/İD)