Müftülere nikah yetkisi veren yasanın 18 Ekim'de Meclis'ten geçmesinin ardından ilk resmi nikah Diyarbakır Bismil'de düzenlenen toplu nikah töreninde ilk kez bir müftü tarafından kıyıldı. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı İçişleri Bakanlığı'nca yetki verilmeden müftülüklerce resmi nikah kıyılmasının mümkün olmadığını açıkladı.
Müftülere nikah kıyma yetkisinin yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bir müftü resmi nikah kıydı. Bismil Belediye Başkanlığı'nın organizesinde düzenlenen toplu nikah töreninde Bismil İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş, Mehmet Emin Sevim ile Özlem Sevim çiftinin nikahını kıydı.

3 ÇİFTİN NİKAHINI MÜFTÜ KIYDI

Meclis Genel Kurulu’nda 18 Ekim’deki oturumda kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanlığına gönderilen ve müftülere de nikah kıyma yetkisi de veren Nüfus Hizmetleri Yasası'nın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Bismil Belediye Başkanlığı öncülüğündeki toplu nikah töreninde bir ilke imza atıldı. Bismil Belediye Başkanlığı tarafından ilçedeki bir düğün salonunda toplu nikah töreni düzenlendi. 30 çiftin resmi nikahının kıyıldığı törene 500 dolayında davetli katıldı.

HENÜZ YETKİ VERİLMEDİ
Ancak kıyılan nikahlar geçersiz olma durumu var. Çünkü Diyanet'ten konuyla ilgili flaş bir açıklama geldi. İçişleri Bakanlığı'nın henüz il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisini vermediği belirtildi. 
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI UYARDI
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'na, yapılan değişiklikle il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verileceği hükmünün eklendiği belirtildi.
Ancak bu konuda İçişleri Bakanlığı'ndan henüz bir yetkilendirme ve görevlendirme işleminin yapılmadığına işaret edilen açıklamada, "İlgili bakanlık ile başkanlığımız arasında konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu itibarla İçişleri Bakanlığı tarafından müftülüklerimize yetki verilmeden resmi nikah kıyılması mümkün bulunmamaktadır. Yetkilendirme işlemleri konusunda başkanlık tarafından müftülüklerimize ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Başkanlığımızdan gelecek bilgilendirme sonrasında müftülüklerimiz resmi nikah işlemlerine başlayacaklardır. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ile müşterek eğitim programı çalışması, uygulamalar konusunda kılavuz el kitabı hazırlanması planlanmaktadır."