EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar geçen yılın sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi, “Oldukça çalkantılı geçen bir yılda sanayi sektörünün yüzde üç düzeyinde büyümesi büyük bir başarıdır” dedi.
Yorgancılar gerçek sanayiciler olarak bu büyümeyi yeterli görmediklerini ancak ekonomik ve siyasi çalkantıların yaşandığı, bazı komşu ülkelerle yaşanan sorunların ihracatı olumsuz yönde etkilediği, döviz kurlarında önemli artışların olduğu böylesi sisli bir havada sanayi üretimdeki yüzde 3, imalat sanayi üretimindeki yüzde 4 oranındaki artışın ayakta alkışlanması gerektiğinin altını çizdi. Bu verilerin ekonomik ve siyasi istikrarın sağlandığı, hukuk devleti ve demokratik kuralların etkin olarak işlediği, düşük kur, pahalı enerji ve pahalı finansmanın olumsuz etkilerine maruz bırakılmadığı bir ortamda sanayicilerin çok daha hızlı büyümeyi gerçekleştirebileceklerini ortaya koyduğunu ifade eden Yorgancılar, “Oldukça çalkantılı geçen Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre üretimin imalat sanayinde yüzde 7,2, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretim ve dağıtımında yüzde 6,5 ve madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3,7 oranında artması oldukça sevindiricidir. Ancak takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış toplam sanayi üretiminin Kasım ayına göre Aralık ayında “sıfır’ büyümesi dikkatleri çekmektedir. Bu veri sanayi sektörünün 2014 yılında sıfırdan başladığı anlamına gelmektedir. Gelinen nokta Türkiye'nin ekonomik olduğu kadar siyasi boyutta da niteliksel bir yapı, süreç ve paradigma değişimine olan ihtiyacı ortaya koymaktadır” dedi.
2013 yılı bütününde sanayi üretiminin yüzde 3, imalat sanayi üretiminde ise yüzde 4 düzeyindeki artışın 2013 yılı büyüme hedefleriyle genelde uyumlu olduğuna dikkat çeken Yorgancılar “Tüketim malları imalatı yüzde 2,6 oranında artarken aramalı üretimindeki yüzde 4,1'lik, sermaye malı imalatındaki yüzde 5,5 oranındaki büyüme bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bu rakamlar düşük kurların altında ezdirilmemesi durumunda sanayinin dışa bağımlılığının azalacağına da işaret etmektedir. 2014 yılının kaybedilmemesi için siyaset ve hukuk boyutundaki sorunların biran önce giderilmesi, enerji maliyetlerinde artışa izin verilmemesi ve Eximbank kredilerinin artırılması gerekmektedir” dedi.
İZMİR ()
foto