KAYSERİ ()-NUH Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç,  sınavı öncesi  adayların bilinçli ve sağlıklı beslenmelerini istedi. İnanç , ögrencilerin gaz yapıcı besinlerden uzak durmasına dikkat çekip, '' Sınav öncesi kuru fasülye, nohut gibi kuru bakla ve lahana yemeyin. '' dedi.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, yaptığı açıklamada ''Sınav dönemlerinde başarılı olabilmek için kaygı ile baş etme, uyku ve egzersiz yanında beslenmeye de çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin başarısında beslenmenin önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Sağlıklı beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stresin olumsuz etkilerini azaltır, hem de sınav başarısına katkıda bulunur.Çeşitli kaynaklarda sınav öncesi algılamayı ve konsantrasyonu arttırmaya yönelik bilimsel temeli olmayan çeşitli sağlıksız diyet önerileri yer almaktadır. Sınavlarda başarıyı etkileyecek hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisinin olmadığı bilinmeli, sağlıklı ve başarılı olmak için yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulması gerektiği unutulmamalıdır.Bu nedenle gerek sınavlara hazırlanırken, gerek eğitim yılı boyunca süren sınav dönemlerinde öğrenciler bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalı ve doğru besinlerin seçilmesine özen gösterilmelidir.'' şeklinde konuştu. İnenç, sınavlar için son hazırlıklar yapılırken,beslenmeye yönelik şu önerilerde bulundu:
GAZ YAPAN YİYECEKLERE DİKKAT
'' Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmadır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir ve yumurta, birkaç dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek, pekmez-tahin, zeytin ile domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır. Sindirim rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemelidir. Sınavdan bir gün önce kurubaklagiller ve lahana gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır.''
OE(OE)