ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde esnaf ve turist arasındaki sorunlara yönelik düzenlenen çalıştayda, yerleşik yabancıların ve turistlerin şikayetçi olduğu konuların başında fiyat istikrarsızlığının geldiği belirtildi.

Alanya Kaymakamlığı'nın Proje Koordinasyon Birimi tarafından düzenlenen 'Sürdürülebilir Turizm Politikasını Belirleme Çalıştayı'nın 4'üncüsü Alanya Belediyesi Meclis Salonu'nda yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi'nden öğretim görevlileri, esnaf odaları temsilcileri ve turizm derneklerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, bölge esnafı ile turist arasında daha önceki çalıştaylarda tespit edilen sorunların çözümüne yönelik öneriler dile getirildi.

SORUNLAR TESPİT EDİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Engin Üngüren, esnaf ve turist arasındaki sorunlara ilişkin bir araştırmanın sunumunu yaptı. Daha önceki 3 çalıştayda sorunları tespit ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Üngüren, esnaf ve turist ilişkisinin kalitesini artırabilmek için toplandıklarını söyledi. Temel sorunlar arasında fiyat istikrarsızlığı olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Üngüren, "Yerleşik yabancılar, belediyelere yapılan şikayetlerin sonuç vermemesinden yakınarak küçük esnafa güven duymadıklarını ve bu nedenle büyük alışveriş merkezlerini tercih ettiklerini ifade etti. Aynı ürünün farklı mağazalarda farklı fiyata satılması, sahte ürün satılması ve eğitimsiz personel de turistlerin şikayetçi olduğu konuların başında yer aldı" dedi.

SÖZLÜ VE FİZİKSEL TACİZ İDDİASI

Yapılan araştırmada bazı turistlerin satıcılar tarafından sözlü ve fiziksel olarak taciz edildiklerinden şikayet ettiklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Engin Üngüren, "Ürün satın almayan turistlere sözlü ve fiziksel şiddet uygulanması, satıcıların turistlere ahlak dışı davranışlarda bulunması, hanutçuluk ve çığırtkanlığın haddini aşması, acentelerin bölge esnafıyla ilgili turistlere olumsuz bilgi vermesi, kötülemesi ve yerel esnaftan alışveriş yapmaması konusunda bilgi vermesi sorunlar arasında yer alıyor. Bazı mağazalarda turistlere alkollü içki ikram edilmesi ve bunun sonucunda fahiş fiyatlarla ürün satılması gibi sorunlar ortaya çıktı. Burada suçlu aramak yerine çözüm yolu bulunması için görüş alışverişinde bulunduk" diye konuştu. (FOTOĞRAFLI)