ANTALYA Devlet Opera ve Balesi'nin (ANTDOB) son bale eseri olan ve büyük heyecanla beklenen 'V. Murad', sahnelendi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun en az tahtta kalan padişahı olarak bilinen Sultan V. Murad'ın hayatından kesitlerin sunulduğu eserin prömiyeri, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Sahne dekorları, kostüm ve ışık efektleriyle göz kamaştıran eseri, Vali Sebahattin Öztürk, Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz, Muratpaşa Kaymakamı Cevdet Can, Antalya Deniz Komutanı Dz. Kd. Alb. Sedat Akkuş, 3. Piyade Eğitim Tugay Komutan Yardımcısı P.Alb. Haluk Ersoy, ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu da izledi.

Eserde, şu an yerinde olmayan, sadece Fransız 'Le Illustration' dergisinde bir gravürü kalan Dolmabahçe Saray Tiyatrosu, Sultan Abdülaziz'in saltanat kayığı, Çırağan Sarayı'nın rıhtım kapısı, orijinaline sadık kalınarak sahneye taşındı. Koreografisini Armağan Davran ile Volkan Ersoy'un hazırladığı eserde, şef Hakan Kalkan yönetimindeki ANTDOB Orkestrası da güçlü yorumuyla dikkat çekti. Eserde Tolga Burçak 'Sultan V. Murad', Kıvanç Ekin 'Hayali V. Murad', Müge Ünal 'Reftaridil Kadın Efendi', Derya Tokgöz 'Eleron Mevhibe Kadın Efendi', Esra Taner 'Hadice Sultan', Burcu Bodur 'Fehime Sultan', Özde Melek Eren 'Fatma Sultan', Selin Berkmen 'Diana', Evren İskender 'Apollon' rollerini paylaştı.

V. MURAD'IN BESTELERİ SELENDİRİLDİ

Eserin librettosu, bugüne kadar Türkçeye sayısız araştırma yazısı ve birbirinden değerli kitaplar armağan eden müzikolog Dr. Emre Aracı tarafından hazırlandı. Aracı, V. Murad'a ait bestelerin düzenlemesini de orkestra şefi Bujor Hoinic ile birlikte gerçekleştirdi. Eserde, Sultan V. Murad'ın hapis kaldığı 28 yıl boyunca Çırağan Sarayı'nda piyanosuyla bestelediği 500'e yakın eserden bazıları seslendirildi. Sultan Abdülaziz, Sultan III. Selim, Sultan Murad'ın kızı Hadice Sultan, Osmanlı Humaynı Mızıkası Şefi Rıfat Bey, Adelburgh, Pisani gibi Osmanlı padişahlarına ithaf edilen özel besteler de yer aldı. Eser, ayakta alkışlandı. (FOTOĞRAFLI)