MANİSA’nın Sarıgöl İlçesi’nde ılık geçen şubat ayına aldanan üzüm bağları yeşermeye başladı. Üzüm bağlarının erken uyanmaya başlamasının endişe verici olduğunu kaydeden uzmanlar, geciktirmek için alınacak önlemleri çiftçilerle paylaştı.
Koçaklar Mahallesi ve Omarlar Deresi mevkiinde beş dekarlık üzüm bağı bulunan Hüseyin Öztürk (41), bağının geçen yıla göre 25 gün önceden yeşerdiğini, bunun şaşkınlığı yaşadığını söyledi. Bağ sahibi Hüseyin Öztürk erkence üzüm olarak adlandırılan Süperyol türü yetiştirdiğini belirterek, havaların normal sıcaklıkların üzerinde seyretmesi nedeniyle asmalardan yapraklar çıktığını anlattı. Üreticiyi bilgilendirmek için bağları dolaşan Ziraat Teknikeri Akif Ergün, kış ayının mevsim normallerinden farklı yaşandığına dikkat çekerek “Kışın kurak geçmesi erkencelik sağlar. Bağlar tam kışı yaşayamadı. Bağ gövdelerindeki sular çekilmediğinden ılık havaya aldanan bağlar uyandı. Erken uyanmayı geciktirmek için, bağlarda toprağı şu günlerde işlememek gerekir. İçerisindeki otların durması gerek. Ayrıca üzüm bağlarını salma su ile göl edene kadar setli olarak sulamak gerekir. Bu sayede erken açma geciktirilebilir” dedi.
ÜZÜM BAĞLARINA SİGORTA ŞARTI
Sarıgöl ve çevresinde Sultaniye ve diğer üzüm türlerinden kayıtlı 85 bin dekar, kayıt dışı ise 100 bin dekar üzüm bağının bulunduğunu kaydeden Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, “Ben bu yaşıma geldim böyle bir şubat ayı yaşamadım. Bağlarımızın bu yıl riski çok yüksek. Bu nedenle üzüm bağlarımızı mutlaka tarım sigortası yaptırmalıyız. Tarım sigortası için 28 Şubat son gün mutlaka sigorta yaptırın. Geçen yıl mayıs ayında 31 bin dekarlık üzüm alanımız dolu ve don nedeniyle yüzde yüz zarar gördü. 12 bin dekarlık alanımız da ise salkımlarda zararlar oldu. Sigortası olanların zararları karşılandı ama yaptırmayanlar zor durumda kaldı. Bu yıl gerçekten üzümlerimiz risk altında” diye konuştu. Konuyla ilgili bağcıları özellikle uyaran Başkan Ülgen, 2014 yılının kendileri için tehlike arz ettiğini söyleyerek erkenci üzüm asmalarının dahi zamanından 25 gün önce uyandığını kaydetti. Ülgen, üreticilerin bağlarını sigorta altına alarak güvence elde edebileceğini ifade etti.
Vehbi SARIHAN / SARIGÖL, ()
(AÖ)
FOTOĞRAF