İzmir İş Adamları ve Sanayiciler Derneği (İZİSAD) tarafından düzenlenen kahvaltılı sohbet toplantılarının konuğu olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş genel ekonomik durumu değerlendirdi, “2013 kayıpti, bu yılı da kaybetmeyelim” uyarısında bulundu.
Katıldığı toplantıda ABD ve AB kaynaklı olarak başlayan küresel ekonomik krizin etkilerinin yavaşlamış olsa da sürdüğünü belirten İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, 2013’ü kayıp yıl olarak yaşatan bu ekonomik görünümün 2014 yılında da devam etmesi endişesini taşıdıklarını söyledi. Global ekonomide yaşanan bu çalkantıların yanında Türkiye gündeminin de çok değişken ve kaygan bir zeminde olduğunu belirten Uğurtaş, bu gündemin ülkenin makro ekonomik dengelerini zorladığını, bu zor anlarda da başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomiye yön veren bazı kuruluşların doğru karar ve uygulamaları bulmakta zorlandığını ifade etti. Doların 1,92’lerde kalacağı inancı ile döviz olarak borçlanan sanayicilerin bugünkü kur değerleri altında çok zor günler yaşadığını söyleyen Uğurtaş, “Aynı tür bir başka stratejik yanlış da faizlerde yaşanmaktadır. Faizleri kontrol altında tutma hedefi içinde cari açığımızın döndürülebilmesi için gerekli olan sıcak paranın uzaklaşması riskini taşımaktayız. Bunun yanında büyüme ve bu büyümeyi sağlamak için üretimi arttırmak hedeflerimiz içinde gerekli olan kaynakların bulunamaması düşüncesi, tüm sanayicilerimizi 2014 yılında yatırımdan uzak durmak, şu anki durumunu korumak gibi bir düşünceye itmiştir. Oysa ülkemizin artan nüfusu ile birlikte, artan iş gücüne istihdam sağlama zorunluluğu vardır. Üretimi destekleyici, yatırımı cezbedici kararlar ortaya konmazsa 2014 yılını da kayıp yıl olarak geçirme ihtimalimiz yüksektir. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alma hedefindeki ülkemiz, bugün dünyanın en kırılgan 5 ekonomisi içinde sayılıyorsa bu durum çok dikkatli incelenmeli, ekonomik yapımızın istikrar içinde olması ve reel sektörün temel sorunlarını çözecek müdahaleler yapılmalıdır” dedi.
Konuşmasının devamında İAOSB’ ye ilişkin genel bilgiler ile bölgede yürütülen Projelere hakkında bilgiler veren Uğurtaş; “İAOSB olarak sanayicimize temel hizmetleri sunmanın ötesinde özellikle eğitim konusunda büyük adımlar atarak bölgemizi sadece bir sanayi merkezi değil, aynı zamanda bir eğitim merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Eğitim derken de, sadece okullaşma ile değil, Ar-ge ve inovasyon çalışmalarına imkan ve ortam yaratacak faaliyetlerimizle katma değer yaratan insanlar yetiştirmeyi ve bu insanlar eliyle katma değeri yüksek ürünler tasarlanmasına ve üretilmesine katkı verme gayretindeyiz. İAOSB olarak 7 gün 24 saat yaşayan bir bölge olarak ülke ekonomisine verdiğimiz katkıyı daha da arttırmaya gayret ediyoruz” dedi.
İZİSAD Başkanı Abdullah Seçilmiş ise, “İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ nin İzmir’in gururu bir OSB olduğunu, İZİSAD üyesi pek çok sanayicinin de İAOSB içinde faaliyet gösterdiğini ve aldıkları hizmetlerden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, bu başarılı çalışmanın mimarı olan Sayın Hilmi Uğurtaş’ı aramızda görmekten mutluyuz. Biz de İZİSAD olarak her geçen gün büyüyen, gelişen, faaliyet alanlarını ve çeşitlerini arttıran bir derneğiz. Dileğimiz Hilmi Başkan aracılığı ile bundan sonra İZİSAD - İAOSB ilişkilerinin de artarak gelişmesidir” dedi.
İZMİR ()
foto