TÜRK BALIKLARI ABD’DEKİ FUARDA TANITILDI ABD’nin San Francisco şehrinde, 19-21 Ocak 2014 tarihlerinde düzenlenen, “Winter FANCY FOOD’ fuarına ilk kez katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), Türk balıklarını tanıttı, pişirip, 2 bin kişiye ikram etti.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu standında, fuar süresince ziyaretçilere taze olarak levrek, kaya levreği ve çipura tanıtıldı. Ayrıca yaklaşık 2 bin kişiye, levrek ve çipura pişirilerek tattırıldı. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, ABD’nin, 2013 yılı verilerine göre en fazla su ürünleri ihracatı yapılan 13’üncü ülke olduğunu belirtti. Tüketim potansiyeli dikkate alındığında, bu ülkenin Türk su ürünleri sektörü açısından hedef pazar konumunda olduğunu söyledi. Boston Su Ürünleri Fuarı’ndan sonra San Francisco’da başta ABD olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçilere, Türk su ürünleri ve sektörünü tanıttıklarını anlatan Kızıltan, “ABD, hızla gelişen bir Pazar. 12 milyon dolara yakın ihracatımız var. Başta levrek, çipura, orkinos gibi taze, işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin ABD ve Kanada pazarı için önemli bir yeri var. Kültür balığının kontrollü üretimden dolayı daha sağlıklı oluşu nedeniyle, Forbes Dergisi tarafından ABD’nin en etkileyici 6’ıncı ismi seçilen dünyaca ünlü Türk kalp doktoru Mehmet Öz’ün Amerikalılara levrek balığını tavsiye etmesi kültür balığına ilgiyi arttırıyor” diye konuştu.
Taze ve dondurulmuş ürünlere ABD pazarında büyük ilgi olduğunu belirten Kızıltan, özelikle ABD’nin doğu ve batı sahilindeki sağlıklı beslenme alışkanlığı trendindeki artışla birlikte balığa olan yöneliş ve tüketimde artış olduğunu kaydetti. İlk etapta taze balık satışlarını arttırmayı hedeflediklerini, toplu tüketim ve süpermarketlere yönelik donuk ürünler kategorisinde 2013 yılında önemli mesafeler kat ettiklerini dile getiren Kızıltan, “Fuar süresince STG standında toplanan alım talepleri de ülkemizdeki firmalar tarafından iyi değerlendirilse Amerika’ya olan ihracatımız daha da üst seviyelere ulaşır. Denizlerdeki balık popülasyonunun azalmasından dolayı su ürünleri yetiştiriciliği geleceğin yıldız sektörü olarak görülüyor, hatta Türk üreticiler ile ortaklık kurulmak isteniyor. Türkiye’nin su ürünleri sektörü pek çok pazarda güçlendi ve ihracatını rekor seviyede arttırdı. Fuar boyunca Türk su ürünleri sektörünü başarıyla tanıtıldı, her yeni dış pazar, 2023 ihracat hedefimize ulaşma inancımızı güçlendiriyor. Bu gibi fuarların ve tanıtımların, 2023 yılındaki su ürünleri sektörü olarak ihracat hedefimiz olan 1,5 milyar dolara ulaşmamıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
FOTOĞRAF