EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, dünyanın en önemli turizm organizasyonlarından biri olarak gösterilen, bu yıl 70 civarında ülkenin katılım gösterdiği EMITT Turizm Fuarı’nda İzmir’in temsil edilmemesini eleştirdi.
Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT, 4 bin 500 katılımcı ve 70 civarında ülkenin katılımıyla İstanbul’da kapılarını açtı. İzmir’in EMITT’te yalnız bırakılmasına tepki gösteren ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bunun kent adına büyük bir ayıp olduğunu dile getirdi. İşler, “Doğu illeri de dahil olmak üzere başta İstanbul, Ankara, Samsun Büyükşehir belediyelerinin, Türkiye’nin birçok ilinin ve dünya kentlerinin büyük stantlarla katılım gösterdiği, şehrinin tanıtımını yaptığı böylesi bir büyük turizm organizasyonunda İzmir’in sanki tanıtıma ihtiyacı yokmuş gibi fuarda yalnız bırakılması kent adına büyük bir ayıptır. 2013 yılında bir önceki yıla göre İzmir’e gelen turist sayısında yüzde 2,8’lik bir artış sağlanmışken bu istikrarı korumak adına benzer büyük fuar organizasyonlarının son derece önemli olduğu bilinmeliydi. Fuara gelen yerli-yabancı misafirlere marka değerinizi tanıtamadıktan sonra İzmir’i turizmde nasıl ileriye taşıyabiliriz?” dedi.
EMITT Turizm Fuarı’nda İzmir’i temsilen katılımların tek ve bireysel olduğunu, bu katılımların etki alanının son derece zayıf kaldığını belirten İşler, kentteki tüm turizm paydaşlarının tek bir çatı altında toplanacağı büyük bir stant kurulması gerektiğini savundu, “Bunun için de İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir CVB’nin sektörün tek temsilcisi olan ETİK ile birlikte, diğer turizm paydaşlarının da desteğiyle rol alması gerekmektedir. İzmir bu bütünlüğü yakalayamadığı müddetçe ETİK’in ya da Foça veya Çeşme’nin alacağı bir stant ile daha küçük alanda parçalanmış bir yapı ile kendini tanıtmaya çalışacak, bu çaba verimsiz olacaktır. Bu da İzmir’in marka değeri altında büyümesini engelleyecektir. İzmir’in bir an önce ortak bir ses ile senkronize bir biçimde çalışma yürütmesi lazım. Bunun için de İzmir Tanıtım ve Geliştirme Platformu’nun kurulması gerekmektedir. İzmir bunu yapamadığı müddetçe çok önemli bir değeri olan turizmi verimli kullanamayacak, rekabet içerisinde olduğu ligde küme düşecektir” diye konuştu.
İZMİR ()
foto