AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Araştırma Birimi (AKTOB Ar-Ge) yönetiminde yapılan 'Turizm Sektörünün Yapısı, Büyüklüğü Ve Ekonomiye Katkısı Araştırması' bulgularına göre turizm, ekonomik ve sosyal hayatı olumlu yönde etkileyen sektörlerin başında geliyor.
Turizm sektörünün ekonomi ve sosyal hayattaki yerini ortaya koyarak, vizyon ve politika oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen 'Turizm Sektörünün Yapısı, Büyüklüğü Ve Ekonomiye Katkısı Araştırması', kitap olarak yayımlandı. Araştırmaya Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Akdeniz Üniversitesi İktisat Fakültesi Bölümü de katkıda bulundu.
AKTOB Ar-Ge'nin araştırma bulgularına göre turizmde meydana gelen 1 birimlik gelişme, Türkiye ekonomisinde 2 birimlik canlanma yaratıyor. Girdi alımlarıyla ekonomide 54 sektörü doğrudan etkileyen, bir yıl içinde 26 milyar dolarlık satın alma yaratan turizm, bu özellikleriyle 59 ana sektör içinde ekonomiyi en fazla canlandıran 20'nci sektör. Araştırma, turizmin balıkçılık, gıda ve içecek ya da mobilya gibi bazı sektörler için de oldukça hayati konumda olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre 20 sektörün turizme yaptığı satışlar, ihracatından daha büyük. (FOTOĞRAFLI)