AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel, kendi döneminde kurulan hafif raylı sistemin zarar etmesinin mümkün olmadığını savunarak, “Birtakım muhasebe oyunlarıyla farklı kaynaklara o paraları aktarmak için raylı sistemi zarar eder gösterirseniz ben devletin bütün ilgili kurumlarına da ihbarda bulunuyorum. Raylı sistem zararının iyi araştırılmasını talep ediyorum" diye konuştu.

Ak Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel, Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (YÖRSİAD) düzenlediği kahvaltıya katıldı. Türel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan ayrıldığı 5 yıl içinde çok ciddi tecrübe, kazanıma sahip olduğunu kaydetti. Türel, “Bunu yeniden Antalya'nın hizmetine amade etmeye hazır birisi, farklı bir Menderes olarak adayım. Geçmişte yapmış olduğum birtakım yanlışlarımız varsa, yanlış olduğunu değil ama düzeltilmesi gereken, gelişime ayak uydurması gereken hususlar olarak değerlendiriyorum. Çok daha tecrübeli bir Menderes olarak Antalya'ya hizmet etme gayretini içindeyiz" diye konuştu. Menderes Türel, sözünü ettiği değişimin sonucu olarak yeniden seçildiği takdirde plebisit yöntemiyle büyük, kent hayatını doğrudan etkileyecek projeleri halka soracağına ilişkin söz verdi.

Belediye başkanlığı döneminde Antalya'da çok önemli hizmetler yapmaya çalıştıklarını, 300 kilometre mevcut kanalizasyon hattına 5 senede 850 kilometre eklediklerini kaydeden Türel, “Benim dönemimde imzalamış olduğum kredi kaynağı ile Akaydın belediyesi de altyapı çalışmalarını bizden sonra yapabildiği kadar devam edebildi. Ama Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın'ın 'Altyapıya şunu yaptım' dediği bütün kaynaklar benim dönemimde imzalanan kredi sözleşmeleri. Sürekli enkaz edebiyatı yapılıyor ama bizim yaptıklarımız hiç dile getirilmiyor" diye konuştu.

BAŞKANLIK MAZERET MAKAMI DEĞİL

Belediye başkanlığının asla mazeret makamı olmadığını belirten Menderes Türel, “Polemikten beslenen bir kişi olmadığım için, siyasi kampanyanın siyasetin nezaket esasına dayalı olması gereğiyle hiçbir şekilde polemik noktasına taşınmadan götürülmesini önemsiyorum. Mecbur kalmadıkça meselelere cevap vermemeye çalışıyorum" diye konuştu. Yerel seçim sürecinde adayların ve projelerin yarışması gerektiğine inandığını dile getiren Ak Parti adayı Türel, bu yaklaşımını “Antalya kazanacaksa ben kaybetmeye hazırım" sözleriyle özetledi.

Antalya'nın son 5 yılda 15 yıl kaybettiğini savunan Türel, kentin kaynaklarının çarçur edildiğini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın'ın 1 yılda festivaller, paneller ve şenliklere 50 milyon TL harcadığını belirten Türel, bu parayla kente 10 katlı köprülü kavşak yapılabileceğini söyledi, “Paneller, şarkılar, türkülerle bunlarla vakit geçirip de kentin önceliklerini görmezseniz millet hesabını sorar" dedi.

Mustafa Akaydın'ın mazeret ve borç edebiyatı yaparken hem de milletin kaynaklarını çarçur etmekten çekinmediğini savunan Türel, 100. Yıl'da 'bile bile' yapıldığını iddia ettiği bir imar plan değişikliği yüzünden müteahhide şu an kadar 30 milyon TL ödendiğini, ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin de 300 milyon TL ödeme tehlikesi altında olduğunu kaydetti.

Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde eski belediye başkanları Hasan Subaşı ve Bekir Kumbul'dan devreden 250 bin TL borç ödediğini kaydeden Türel, şunları söyledi:

“Benim bıraktığım borç 300 milyon TL'dir. Antalya'nın 28 senede ödenecek borcu 5 senede ödenmeyecek. Ödenecekmiş gibi gösterirseniz siz halkı kandırıyorsunuz, doğru söylemiyorsunuz demektir. Raylı sistemin borcunu söylüyorsunuz da gelirlerini niye söylemiyorsunuz. Raylı sistem, masrafını çıkartır, borcunun öder, belediye kasasına da senede 10 trilyon net para bırakır. Bunun hesaplarını kuruşu kuruşuna yaptım. Raylı sistem bugün zarar ediyor görünüyor. Birtakım muhasebe oyunlarıyla farklı kaynaklara o paraları aktarmak için raylı sistemi zarar eder gösterirseniz ben devletin bütün ilgili kurumlarına da ihbarda bulunuyorum. Raylı sistem zararının iyi araştırılmasını talep ediyorum. Çünkü raylı sistem zarar etmez, zarar gösterilir. Görev kısmet olursa araştıracağım, tüm çıplaklığıyla ortaya koyacağım."

Büyükşehir Belediye Başkan adayı Türel, tüm bunlarını yanı sıra, yerel seçimlerin ne iktidarı ne de muhalefetin konumunu değiştirmeyeceğini kaydetti. Bu açıdan Antalya'nın genel siyaset yapılacak bir yer olmadığını kaydeden Türel, “Genel siyaset yapmaksa ben Antalya'da genel siyaset yapmanın dik alasını bilirim" dedi. (FOTOĞRAFLI)